The Last Lesson (Exercise, Extra & Important Questions & Answers) Class 12 – Flamingo

By | 18th December 2018

The Last Lesson Extra Questions – Hello, Friends Welcome To This Page. Here In This Post, You Will Get The Last Lesson NCERT Solution, The Last Lesson Class 12, The Last Lesson Summary, Etc. You, Will, Get All Stuff (Topics). Here You Can Get The Last Lesson Class 12 All Extra And Important Questions And Answers For Free Which Can Be Downloaded Here For Free.
Also, You Will Get Class 12 The Last Lesson Summary, Story, PDF, Videos, Summary In Hindi, Sketch, Theme, Character, Extra Questions, etc. On This Web-Page Below.


SUBJECT – ENGLISH CORE
CLASS – XII (12th)
QUESTION FROM – The Last Lesson NCERT Solution
The Last Lesson (Exercise, Extra & Important Questions & Answers) Class 12 – Flamingo




The Last Lesson Extra Questions 

1. Who is the writer of ‘The Last Lesson” Story?
Ans. Alphonse Daudet.

2. What Are The Main Characters Of ‘The Last Lesson” Story?
Ans. Franz (Little Boy Who Was A Student),
Mr. Hamel (French Teacher In Franz’s School).

3. What Task did Franz get that day to be prepared for school?
Ans. On that day, Franz needs to be prepared with participles.

4. What did Franz think for a moment when he was about to leave for school that day?
Ans. For a moment he thought of running away and spending the day out.

5. When Franz was passing the town hall, Why does he found a crowd in the front of the bulletin-board?
Ans. There was some order that came from Germany.

6. What was the order that has come from Germany?
Ans. The order was to teach only the German language instead of French in the schools of Alsace and Lorraine.

7. What did Mr. Hamel say when Franz enters in the class?
Ans. Mr. Hamel saw him and said ‘Go to your place quickly, little Franz”.

8. What strange things do Franz experience when he was about to enter the school that day?
Ans. He found an unusual silence all around the school. Generally, on other days when school begins, there was a great noise of opening and closing of desks, lessons repeated in unison, which could be heard out from the street.

9. What does he saw when he enters the class?
Ans. He saw that all the students are silence and set on their seats. Also, he saw that some villagers set in the backside in his class.

10. What did Mr. Hamel tell at first in the class?
Ans. Mr. Hamel said that ‘My Children, this is the last lesson I shall give you all. The order has come from Berlin to teach only German in the schools of Alsace and Lorraine. And the new master will join you tomorrow, so it’s my last class and I want you to be very attentive”.




The Last Lesson NCERT Solution | The Last Lesson Important Questions | The Last Lesson Class 12

11. What was Franz expected to be prepared for the school that day?
Ans. That day Franz needs to prepare participles, which was a task given by his teacher.

12. What did Franz notice that was unusual about the school that day?
Ans. That day when Franz entered the school, He found an unusual silence all around the school. Generally, on other days when school begins, there was a great noise of opening and closing of desks, lessons repeated in unison, which could be heard out from the street.

13. What had been put up in the bulletin-board?
Ans. There was an announcement in the bulletin board, which was from the next day, German would be taught in the school of Alsace and Lorraine.

14. What changes did the order from Berlin cause in the school that day?
Ans. The order from Berlin makes an unusual silence all over the school that day. There was no noise of anything like opening and closing of desks, lessons repeated in unison, etc. When he moved towards the class, He found that the villagers (Peoples of the village) set on the backbenches of his class and Mr. Hamel Showed no anger to him and ask him to ‘Please Go to your place quickly, little Franz”.

15. How did Franz’s feelings about Mr. Hamel and school change?
Ans. When little Franz came to know that day was the last day of the French class in his school. His feelings about school and Mr. Hamel changed entirely. Suddenly he fells in love with his school & Mr. Hamel’s French class. He felt very-very sad because that was his last French school class. At that time he only wants that French class taught by Mr. Hamel to be continued for long.

Q.16 What Changes Did The Narrator (Writer) Find In The School When The Order From Berlin Came?
Or, What Changes Did The Writer Find In The School When The Order Came From Berlin?

Answer – The order from berlin stopped teaching of the French language in the school of Alsace and Lorraine. Franz was late for school that day. He noticed that there was complete silence, the was no noise of opening and closing desk and repetition of lessons. It was all very quiet and silence.
Franz was further surprised because when he enters the classroom, He found that M.Hamel welcomed it and says “Where were you little Franz, we were beginning without you. Please go to your seat quickly”. Also, he saw that M.Hamel was dressed in his best clothes, which he use to wore only on inspection and prize days.
Also, he saw that backbenches were occupied by the village people who have never come to school. Soon he comes to know that this is the last day of M.Hamel’s class.




Q17. The Peoples In This Story Suddenly Realise How Precious Is Their Language Is To Them. What Shows This? Why Does This Happen?

Answer: This happens because they have received the orders from Berlin that now they have to read other languages and will not be able to study Franz.

Nobody in this world will want to leave their mother tongue and culture. So this incidence makes realize to Franz peoples, how precious their language is.

Q18. After Grammar, What Lesson Did They Had?
Answer – Franz and all of them had a lesson in writing after the grammar lessons.

Q19. Franz Was Very Frightened Because He Was Late For School. What Was M.Hamel Reaction When Franz Enter His Class?

Answer – When little Franz enter his class nothing had happened, M.Hamel saw him and said: “Go to your place quickly little Franz, We were just beginning without you”.

Q20. What Did the First Thing Did M.Hamel Told That Day In Class?
Answer – The first thing that M.Hamel told me that day in class is “My children, This is the last lesson I shall give you”. The order has come from Berlin to teach only German in the school of Alsace and Lorraine. The new master will come tomorrow. This is your last French class. That’s why I want you to be very attentive.


Class 12 The Last Lesson PDF | Alphonse Daudet

FULL STORY – CHAPTER 1 – PDF DOWNLOAD






The Last Lesson NCERT Solution, the last lesson short story, the last lesson short film, the last lesson pdf, the last lesson audiobook
the last lesson additional question, the last lesson appedia, a summary of the last lesson
the last lesson by Alphonse Daudet summary, the last lesson class 12 in Hindi
the last lesson chapter in Hindi, the last lesson characters, the last lesson detailed summary, the last lesson difficult words, the last lesson extra questions, the last lesson essay, the last lesson flamingo video, the last lesson grade 12

The Last Lesson NCERT Solution, The Last Lesson Important Questions, The Last Lesson Class 12, 
For More Questions And Answers, Please Use Our Search Option To Search Those Answers. Please Keep Visiting – www.Study24Hours.Com For More Study Materials. Thank You For Visiting This Site !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *