NCERT Solutions For Fire And Ice – Class 10 (First Flight English)

Hey, Students Here We Have Something Good For You. And That’s Dust Of Snow – Poem 1 (Important Questions & Answers) Class 10 From First Flight Book. So Are You Ready To Learn This Chapter Completely? Then Come let’s Do This !! This Poem Is One Of The Easiest Poem For Class 10 Students. So Don’t Lose Marks Here In This Poem. Check Out All The NCERT Solutions For Fire And Ice – Class 10 (First Flight English), Fire and Ice Class 10, Fire and Ice Class 10 Summary, Class 10 Extra And Important Questions, Fire And Ice Robert Frost.
Continue reading

Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10

Hi Friends, Welcome To – Study24Hours.Com, Here We Are Giving You Some Very NCERT Solutions, Extra / Important Question & Answers From The Chapter “Glimpses Of India”. Glimpses Of India Is The Seventh Chapter Of Your First Flight NCERT Book Of Class 10th. So, Check Out All Of Them & Please Revise All Of These Questions Before Your Exam. So Let’s Start These Topics – Glimpses Of India Extra Questions, Glimpses Of India English Class 10, Glimpses Of India Class 10, Glimpses Of India Important Questions, Glimpses Of India Summary.

SUBJECT – ENGLISH – FIRST FLIGHT BOOK
CLASS – X (10th)
QUESTION FROM – GLIMPSES OF INDIA (CHAPTER 7)
ALL EXTRA & IMPORTANT / EXERCISE / INTEXT QUESTION ANSWER

Note: Check Class 10 English Important Questions (All Chapters)


Chapter 7 – Glimpses Of India (Syllabus + Contents + NCERT Solutions)
1. A Baker From Goa (Lucio Rodrigues)
2. Coorg (Lokesh Abrol)
3. Tea From Assam (Arup Kumar Datta)
4. The Trees (Adrienne Rich)

Note: We Have Added All The Section From This Chapter. Kindly, Check The Full Page.

Glimpses Of India Extra Questions

(I) A Baker From Goa – Full Chapter [Text]

Our elder’s square measure typically detected reminiscing with nostalgia regarding those sensible previous Portuguese days, the Portuguese, and their famed loaves of bread. Those eaters of loaves might need nonexistent however the manufacturers square measure still there. we have a tendency to still have amongst the United States of America the mixers, the molders, and people World Health Organization bake the loaves. Those antique, time tested furnaces still exist. the fireplace within the furnaces has not nevertheless been destroyed.

The thud and jingle of the normal baker’s bamboo, heralding his arrival within the morning, will still be detected in some places. perhaps the daddy isn’t alive however the son still carries on the family profession. These bakers square measure, even today, referred to as pader in the state. throughout our childhood in the state, the baker accustomed to be our friend, companion, and guide. He accustomed return a minimum of doubly each day. Once, once he commenced within the morning on his merchandising spherical, then once more, once he came back when removal his Brobdingnagian basket.

The reverberant thud of his bamboo woke the United States of America up from sleep and that we ran to fulfill and greet him. Why was it so? Was it for the love of the loaf? Not in any respect. The loaves were bought by some Paskine or Bastine, the maid-servant of the house! What we have a tendency to longed for we have a tendency tore those bread-bangles that we selected fastidiously. typically it absolutely was sweet bread of special creation. The baker created his musical entry on the scene with the ‘Jhang, jhang’ sound of his specially created bamboo employees. One hand supported the basket on his head and therefore the alternative banged the bamboo on the bottom.

He would greet the woman of the house with “Good morning” then place his basket on the vertical bamboo. we have a tendency to children would be dismissed with a light rebuke and therefore the loaves would be delivered to the servant. however, we’d not hand over. we’d climb a bench or the parapet and peep into the basket, somehow. I will still recall the standard fragrance of these loaves. Loaves for the elders and therefore the bangles for the kids. Then we have a tendency to failed to even care to brush our teeth or wash our mouths properly. And why ought to us? World Health Organization would take the difficulty of plucking the mango-leaf for the toothbrush? And why was it necessary at all? The tiger ne’er brushed his teeth. Hot tea might wash and finish off everything therefore nicely, after all!




Marriage gifts square measure meaningless while not the sweet bread referred to as the bol, even as a celebration or a feast loses its charm while not bread. Not enough is aforesaid to indicate however vital a baker is for a village. the woman of the house should prepare sandwiches on the occasion of her daughter’s engagement. Cakes and bolinhas square measure a requirement for Christmas yet as alternative festivals. Thus, the presence of the baker’s chamber within the village is totally essential.

The baker or bread-seller of these days had a peculiar dress referred to as the kabai. it absolutely was a single-piece long frock reaching right down to the knees. In our childhood, we have a tendency to saw bakers sporting a shirt and trousers that were shorter than full-length ones and longer than 0.5 pants. Even today, anyone World Health Organization wears a 0.5 pant that reaches slightly below the knees invitations the comment that he’s dressed sort of a pader! The baker sometimes collected his bills at the tip of the month.

Monthly accounts accustomed be recorded on some shut-in pencil. Baking was so a profitable profession within the previous days. The baker and his family ne’er starved. He, his family, and his servants perpetually looked happy and prosperous. Their plump physique was associate degree open testimony to the present. Even these days someone with a jackfruit-like physical look is well compared to a baker.

Also, Check –  A Letter To God Class 10 Extra Questions


Oral Comprehension Check – 

On-Page Number 86 **

1. What are the elders in Goa nostalgic about?
Answer – The elders in Goa are nostalgic about those good old Portuguese days,  the Portuguese, and their famous loaves of bread.

2. Is bread-making still popular in Goa? How do you know?
Answer – Yes that’s right, bread-making is still popular in Goa. The author says that the mixers, molders, and those who bake the loaves were still present in Goa. The age-old, time-tested furnaces still existed. The ‘thud’ and ‘jingle’ of the traditional baker ’s shampoo, marking his arrival in the morning, could still be heard in some places. It was a family profession, which was carried out generation after generation.

3. What is the baker called?
Answer – The bakers are known as Pader in Goa.

4. When would the baker come every day? Why did the children run to meet him?
Answer – The baker would come every day once when he set out in the morning on his selling ground, and then again when he returned after emptying his huge basket. The children ran to meet him not because of their love of the loaf, which was bought by the maid-servant of the house. They actually longed for the bread-bangles, which they chose carefully. Sometimes, it was a sweet bread of special make.





Oral Comprehension Check 

On-Page Number 87 **

1. Match the following. What is a must

(i) as marriage gifts? – cakes and bolinhas
(ii) for a party or a feast? – sweet bread called bol
(iii) for a daughter’s engagement? – bread
(iv) for Christmas? – sandwiches
Answer – (i) as marriage gifts? – sweet bread called bol
(ii) for a party or a feast? – bread
(iii) for a daughter’s engagement? – sandwiches
(iv) for Christmas? – cakes and bolinhas.

2. What did the bakers wear: (i) in the Portuguese days? (ii) when the author was young?
Answer – (i) In the Portuguese days, the bakers had a peculiar dress known as the Kabai. It was a single-piece long frock reaching down to the knees.

ii) When the author was young, he saw the bakers wearing a shirt and trousers, which were shorter than full-length ones and longer than half pants.

3. Who invites the comment — “he is dressed like a Pader”? Why?
Answer – Anyone who wears a half-pant that reaches just below the knees invites the comment that “he is dressed like a Pader”. This was so because the bakers were known as Pader and they wore such half pants.

4. Where were the monthly accounts of the baker recorded?
Answer – The monthly accounts of the baker used to be recorded on some wall in pencil.

5. What does a ‘jackfruit -like appearance’ mean?
Answer – A ‘jackfruit-like appearance’ means a plump physique. Such a physique was linked to the bakers because they never starved. Baking was a profitable profession. The baker, his family, and his servants always looked happy and prosperous and had a ‘jackfruit-like appearance’.





Thinking About The Text – Baker From Goa – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10

1. Which of these statements are correct?
(I) The Pader was an important person in the village in old times.
(ii) Paders still exist in Goan villages.
(iii) The Paders went away with the Portuguese.
(iv) The Paders continue to wear a single-piece long frock.
(v) Bread and cakes were an integral part of Goan life in the old days.
(vi) Traditional bread-baking is still a very profitable business.
(vii) Paders and their families starve in the present times.
Answer – (I) Correct
(II) Incorrect
(III) Incorrect
(IV) Incorrect
(V) Correct
(VI) Correct
(VII) Incorrect.

2. Is bread an important part of Goan life? How do you know this?
Answer – Bread is an important part of Goan life. Marriage gifts are meaningless without the sweet bread known as the bol. For a party, bread is a must, while for Christmas, cakes and bolinhas are a must. Sandwiches must be prepared by the lady of the house on her daughter’s engagement. The author says that everybody loves the fragrance of loaves. The elders were given loaves and the children were given bread- bangles, which they longed for. Also, the fact that the bakery is a profitable profession shows that the love for bread is enormous in Goa.

3. Tick the right answer. What is the tone of the author when he says the following?
(I) The thud and the jingle of the traditional baker’s bamboo can still be heard in some places. (nostalgic, hopeful, sad)
(ii) Maybe the father is not alive but the son still carries on the family profession. (nostalgic, hopeful, sad)
(iii) I still recall the typical fragrance of those loaves. (nostalgic, hopeful, naughty)
(iv) The tiger never brushed his teeth. Hot tea could wash and clean up everything so nicely, after all. (naughty, angry, funny)
(v) Cakes and bolinhas are a must for Christmas as well as other festivals. (sad, hopeful, matter-of-fact) (vi) The baker and his family never starved. They always looked happy and prosperous. (matter-of-fact, hopeful, sad)
Answer –
(i) The thud and the jingle of the traditional baker’s bamboo can still be heard in some places.
Answer: Nostalgic
Maybe the father is not alive but the son still carries on the family
Answer: Nostalgic
I still recall the typical fragrance of those
Answer: Nostalgic
The tiger never brushed his Hot tea could wash and clean up everything so nicely, after all.
Answer: Funny
Cakes and bolinhas are a must for Christmas as well as other
Answer: Matter-of-fact
The baker and his family never They always looked happy and prosperous.
Answer: Matter-of-fact.





▶ Writing – Baker From Goa – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10


I. In this extract, the author talks about traditional bread-baking during his childhood days. Complete the following table with the help of the clues on the left. Then write a paragraph about the author’s childhood days.

Clues Author’s childhood days
the way bread was baked
 bread was baked in furnaces
the way the pader sold brea  he sat out in the morning on his selling round
what the pader wore
pader wore shirt and trousers which reached below the knees
when the pader was paid
 he was paid at the end of the mouth
 how the pader looked  happy and prosperous

II. 1. Compare the piece from the text (on the left below) with the other piece on Goan bakers (on the right). What makes the two texts so different? Are the facts the same? Do both writers give you a picture of the baker?

Our elders are often heard reminiscing nostalgically about those good old Portuguese days, the Portuguese, and their famous loaves of bread. Those eaters of loaves might have vanished but the makers are still there.  We still have amongst us the mixers, the molders, and those who bake the loaves. Those age-old, time-tested furnaces still exist. The fire in the furnaces had not yet been extinguished. The thud and the jingle of the traditional baker’s bamboo, heralding his arrival in the morning, can still be heard in some places. Maybe the father is not alive but the son still carries on the family profession.
After Goa’s liberation, people used to say nostalgically that the Portuguese bread vanished with the paders. But the paders have managed to survive because they have perfected the art of door-to-door delivery service. The paders pick up the knowledge of breadmaking from traditions in the family. The leavened, oven-baked bread is a gift of the Portuguese to India.
[Adapted from Nandakumar Kamat’s ‘The Unsung Lives of Goan Paders’]

2. Now find a travel brochure about a place you have visited. Look at the description in the brochure. Then write your own account, adding details from your own experience, to give the reader a picture of the place, rather than an impersonal, factual description.
Answer – Please do this yourself, Its an assignment for your students.


▶ Group Discussion – Baker From Goa – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10


1. In groups, collect information on how bakeries bake bread now and how the process has changed over time.
Answer – Please do this yourself, Its an assignment for students.

2. There are a number of craft-based professions that are dying out. Pick one of the crafts below. Make a group presentation to the class about the skills required, and the possible reasons for the decline of the craft. Can you think of ways to revive these crafts? (i) Pottery (v) Carpentry (ii) Batik work (vi) Bamboo weaving (iii) Dhurri (rug) weaving (vii) Making jute products (iv) Embroidery (viii) Handloom
Answer – Please do this yourself, Its a assignment for you students.







(II) COORG Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10


Full Chapter Story : COORG – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10 ☀

Coorg is coffee country, famous for its rainforests and spices.

MIDWAY between Mysore and therefore the coastal city of Mangalore sits a chunk of heaven that has got to have drifted from the dominion of god. This land of rolling hills is haunted by a proud race of martial men, lovely ladies and wild creatures. Coorg, or Kodagu, the littlest district of state, is home to evergreen rainforests, spices and occasional plantations. Evergreen rainforests cowl thirty per cent of this district. throughout the monsoons, it pours enough to stay several guests away. The season of joy commences from Sept and continues until March. The weather is ideal, with some showers thrown sure smart live. The air breathes of strengthening occasional. occasional estates and colonial bungalows stand tucked below tree canopies in prime corners. The ferociously freelance individuals of Coorg ar presumably of Greek or Arabic descent. united story goes, a neighborhood of Alexander’s army captive south on the coast and settled here once come back became impractical. These individuals married amongst the locals and their culture is obvious within the martial traditions, wedding and spiritual rites, that ar distinct from the Hindu thought. the speculation of Arab origin attracts support from the long, black coat with associate adorned waist-belt worn by the Kodavus. called kuppia, it resembles the kuffia worn by the Arabs and therefore the Kurds. Coorgi homes have a practice of cordial reception, and that they are quite willing to recount varied tales of heroism associated with their sons and fathers. The Coorg Regiment is one amongst the foremost adorned within the Indian Army, and therefore the initial Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even now, Kodavus ar the sole individuals in Republic of India allowable to hold firearms while not a licence. The river, Kaveri, obtains its water from the hills and forests of Coorg. Mahaseer — an oversized seafoodteem in these waters. Kingfishers dive for his or her catch, whereas squirrels and langurs drop part consumed fruit for the mischief of enjoying the splash and therefore the ripple result within the clear water. Elephants get pleasure from being bathed and clean within the watercourse by their mahouts. the foremost laidback people become converts to the lifetime of high-energy journey with watercourse rafting, canoeing, rappelling, mountain climbing and mountain biking. varied walking trails during this region are a favourite with trekkers. Birds, bees and butterflies ar there to allow you company. Macaques, Malabar squirrels, langurs and lemur keep a watchful eye from the tree cover. I do, however, opt to step aside for wild elephants. The climb to the Brahmagiri hills brings you into a perspective of the complete misty landscape of Coorg. A walk across the span results in the sixty-four-acre island of Nisargadhama. Running into Buddhist monks from India’s largest Tibetan settlement, at close Bylakuppe, is a bonus. The monks, in red, ochre and yellow robes, are amongst the various surprises that wait to be discovered by guests looking for the centre and soul of Republic of India, right here in Coorg.


Thinking About The Text – Coorg – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10

1. Where is Coorg?
Answer – Coorg is the smallest district of Karnataka, located midway between Mysore and Mangalore.

2. What is the story about the Kodavu people’s descent?
Answer – According to the author, the ferociously freelance individuals of Coorg square measure potential of Greek or Arabic descent. a region of Alexander’s army rapt south on the coast. They settled there once come back became impractical. These individuals married amongst the locals and their culture is clear within the martial traditions, wedding and non secular rites, that square measure distinct from the Hindu thought. The Kodavus wear a protracted, black coat, with associate degree decorated waist-belt, referred to as kuppia. It resembles the kuffia worn by the Arabs and also the Kurds, thence supporting the idea of their Arab origin.




3. What are some of the things you now know about:-

(i) the people of Coorg?
(ii) the main crop of Coorg?
(iii) the sports it offers to tourists?
(iv) the animals you are likely to see in Coorg?
(v) its distance from Bangalore, and how to get there?
Answer – (i) The folks of the Coorg area unit ferociously freelance. they’re of Greek or Arabic descent. they need a practice of welcome. They relish narration various tales of valiance associated with their sons and fathers. Kodavas area unit the sole folks in Bharat allowable to hold firearms while not a license. The author has represented the folks of Coorg as a proud race of martial men and exquisite girls.
(ii) low is that the main crop of The low estates stands tucked underneath tree canopies in prime corners.
(iii) The sports that Coorg offers to tourists area unit stream rafting, canoeing, rappelling, mountain climbing, mountain biking, and
(iv) The animals that one is probably going to visualize in Coorg area unit birds, bees, butterflies, macaques, Malabar squirrels, langurs, loris, and wild
(v) the gap between Coorg and Bangalore is around 260 There area unit 2 routes to Coorg from Bangalore and each area unit of constant distance. the foremost frequented route is the one via Mysore. the opposite route is via Neelamangal, Kunigal, and Chanrayanapatna.

4. Here are six sentences with some words in italics. Find phrases from the text that have the same meaning. (Look in the paragraphs indicated)
(i) During monsoons, it rains so heavily that tourists do not visit Coorg. (para 2)
(ii) Some people say that Alexander’s army moved south along the coast and settled there. (para 3)
(iii) The Coorg people are always ready to tell stories of their sons’ and fathers’ valor. (para 4)
(iv) Even people who normally lead an easy and slow life get smitten by the high-energy adventure sports of Coorg. (para 6)
(v) The theory of Arab origin is supported by the long coat with embroidered waist-belt they wear. (para 3)
(vi) Macaques, Malabar squirrels observe you carefully from the tree canopy. (para 7)
Answer – (i) During monsoons, it rains so heavily that tourists do not visit (para 2),
(ii) Some people say that Alexander’s army moved south along the coast and settled (para 3),
(iii) The Coorg people are always ready to tell stories of their sons’ and fathers’ (para 4),
(iv) Even people who normally lead an easy and slow life get smitten by the high- energy adventure sports of (para 6),
(v) The theory of the Arab origin is supported by the long coat with embroidered waist-belt they (para 3),
(vi) Macaques, Malabar squirrels observe you carefully from the tree. (para 7)








Thinking About Language – Coorg – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10


Certain words ‘go together’. Such ‘word friends’ are called collocations. The collocation of a word is ‘the company it keeps’. For example, look at the paired sentences and phrases below. Which is a common collocation, and which one is odd? Strike out the odd sentence or phrase. (a) • ‘How old are you?’ ; ‘How young are you?’
(b) • a pleasant person • a pleasant pillow.
Answer – The Odd Sentence or phrase : a pleasant pillow.

1. Here are some nouns from the text.
culture – monks – surprise – experience – weather – tradition
Work with a partner and discuss which of the nouns can collocate with which of the adjectives given below. The first one has been done for you.
unique – terrible – unforgettable – serious – ancient – wide – sudden
(i) culture: unique culture, ancient culture
(ii) monks:
(iii) surprise:
(iv) experience:
(v) weather:
(vi) tradition:
Answer –
(i) culture: unique culture, ancient culture
(ii) monks: serious monks
(iii) surprise: unique surprise, terrible surprise, unforgettable surprise
(v) experience: a unique experience, terrible experience, unforgettable experience
(vi) weather: terrible weather,
(vii) tradition: unique tradition, ancient tradition.

2. Complete the following phrases from the text. For each phrase, can you find at least one other word that would fit into the blank?
(i) tales of –
(ii) coastal –
(iii) a piece of –
(iv) evergreen –
(v) plantations –
(vi) bridge –
(vii) wild –
Answers:-
(i) tales of valor
(ii) coastal town
(iii) a piece of heaven
(iv) evergreen rainforests
(v) coffee plantations
(vi) rope bridge
(vii) wild elephants Other than the text
(i) tales of morality
(ii) coastal food
(iii) a piece of cake
(iv) evergreen hero
(v) crop plantations
(vi )sturdy bridge
(vii) wild beasts



(III) Tea From AssamGlimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10

Full Story Tea From Assam – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10 ☀

“CHAI-GARAM… garam-chai,” a seller known as come in a high-pitched voice. He came up to their window and asked, ”Chai, sa’ab?” “Give North American country 2 cups,” Pranjol aforementioned. They sipped the steaming hot liquid. virtually everybody in their compartment was drinking tea too. “Do you recognize that over eighty large integer cups of tea square measure drunk a day throughout the world?” Rajvir aforementioned. “Whew!” exclaimed Pranjol. “Tea extremely is extremely widespread.” The train force out of the station. Pranjol buried his nose in his detective book once more. Rajvir too was a zealous fan of detective stories, however, at the instant, he was keener on gazing the attractive scenery. it absolutely was inexperienced, inexperienced everyplace. Rajvir had ne’er seen most foliage before. Then the soft inexperienced paddy fields gave thanks to tea bushes. it absolutely was a powerful read. Against the backcloth of densely scrubby hills, an ocean of tea bushes stretched as a way because the eye might see. Dwarfing the small tea plants were tall durable shade-trees and amidst the orderly rows of bushes busily rapt doll-like figures.




In the distance was an unpleasant building with smoke billowing out of tall chimneys. “Hey, a tea garden!” Rajvir cried with excitement. Pranjol, World Health Organization had been born and stated on a plantation, didn’t share Rajvir’s excitement. “Oh, this is often tea country currently,” he said. “Assam has the biggest concentration of plantations within the world. you may see enough gardens to last you a lifetime!” “I am reading the maximum amount as I might regarding tea,” Rajvir aforementioned. “No one extremely is aware of World Health Organization discovered tea however their square measure several legends.” “What legends?” “Well, there’s the one regarding the Chinese emperor World Health Organization invariably poached water before drinking it. at some point, a couple of leaves of the twigs burning beneath the pot fell into the water giving it a delicious flavor. it’s aforementioned they were tea leaves.” “Tell American state another!” scoffed Pranjol. “We have associate degree Indian legend too. Bodhidharma, associate degree ancient Buddhist ascetic, bring to a halt his eyelids as a result of the felt sleepyheaded throughout meditations. 10 tea plants grew out of the eyelids. The leaves of those plants once place in a predicament and drunk banished sleep. “Tea was 1st drunk in China,” Rajvir additional, “as way back as 2700 B.C.! in truth words like tea, ‘chai’ and ‘chini’ square measure from Chinese. Tea came to Europe solely within the sixteenth century and was drunk a lot of as medication than as food.” The train clattered into Mariani junction. The boys collected their baggage and pushed their thanks to the packed platform. Pranjol’s folks were expecting them. shortly they were driving towards Dhekiabari, the tea-garden managed by Pranjol’s father. associate degree hour later the automobile veered sharply off the most road. They crossed a cattle-bridge and entered Dhekiabari Tea Estate. On either side of the gravel-road was acre upon acre of tea bushes, all showing neatness cropped to constant height. teams of tea-pluckers, with bamboo baskets on their backs, sporting plastic aprons, were plucking the freshly up leaves.

 

Pranjol’s father caught up to permit a tractor, pull a trailer-load of tea leaves, to pass. “This is that the second-flush or ontogeny amount, isn’t it, man Barua?” Rajvir asked. “It lasts from might to July and yields the most effective tea.” “You appear to possess done your schoolwork before coming back,” Pranjol’s father aforementioned in surprise. “Yes, Mr. Barua,” Rajvir admitted. “But I hope to find out rather more whereas I’m here.”

Thinking About Language – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10

I. 1. Look at these words: upkeep, downpour, undergo, dropout, walk-in. They are built up from a verb (keep, pour, go, drop, walk) and an adverb or a particle (up, down, under, out, in).
Use these words appropriately in the sentences below. You may consult a dictionary.
(I) A heavy has been forecast due to low pressure in the Bay of Bengal.
(ii) Rakesh will major surgery tomorrow morning.
(iii) My brother is responsible for the of our family property.
(iv) The rate for this accountancy course is very high.
(v) She went to the Enterprise Company to attend an interview.
Answer – (i) A heavy downpour has been forecast due to low pressure in the Bay of Bengal.
(ii) Rakesh will undergo major surgery tomorrow morning.
(iii) My brother is responsible for the upkeep of our family property.
(iv) The dropout rate for this accountancy course is very high.
(v) She went to the Enterprise Company to attend a walk-in-interview.




2. Now fill in the blanks in the sentences given below by combining the verb given in brackets with one of the words from the box as appropriate.
over – by – throughout – up-down
(i) The Army attempted unsuccessfully to the Government. (throw)
(ii) Scientists are on the brink of a major in cancer research. (break)
(iii) The State Government plans to build a  for Bhubaneswar to speed up traffic on the main highway. (pass)
(iv) Gautama’s life changed when he realized that the world is full of sorrow. (look)
(v) Rakesh seemed unusually after the game. (cast)
Answer – (i) The Army attempted unsuccessfully to overthrow the Government.
(ii) Scientists are on the brink of a major breakthrough in cancer research.
(iii) The State Government plans to build a by-pass for Bhubaneswar to speed up traffic on the main
(iv) Gautama’s outlook on life changed when he realized that the world is full of
(v) Rakesh seemed unusually downcast after the game.

3. Notice how these -ing and -ed adjectives are used.
(a) Chess is an interesting game. I am very interested in chess.
(b) Going trekking in the Himalayas We are very excited about this summer is an exciting idea. trek.
(c) Are all your school books this He was bored as he had no boring? friends there.
The -ing adjectives show the qualities that chess, trekking, or these books have: they cause interest, excitement, or boredom in you. The —ed/—en adjectives show your mental state or your physical state: how you feel in response to ideas, events, or things.
Answer –


✳ 1. Think of suitable -ing or -ed adjectives to answer the following questions. You may also use words from those given above.
How would you describe:-
(i) a good detective serial on television?
(ii) debate on your favorite topic ‘Homework Should Be Banned’?
(iii) how do you feel when you stay indoors due to incessant rain?
(iv) how do you feel when you open a present?
(v) how do you feel when you watch your favorite program on television?
(vi) the look on your mother’s face as you waited in a queue?
(vii) how do you feel when tracking a tiger in a tiger reserve forest?
(viii) the story you have recently read, or a film you have seen?
Answer –
(i) interesting/boring/exciting,
(ii) depressing
(iii) bored/distressed
(iv) gladdened/heartened
(v) gladdened
(vi) saddening
(vii) terrified
(viii) interesting/boring/exciting




2. Now use the adjectives in the exercise above, as appropriate, to write a paragraph about Coorg.
Answer – Its assignment for students!


✳ 1. Read the following passage about tea. India and tea are so intertwined together that life without the brew is unimaginable. Tea entered our life only in the mid-nineteenth century when the British started plantations in Assam and Darjeeling! In the beginning, though, Indians shunned the drink as they thought it was a poison that led to umpteen diseases. Ironically, tea colonized Britain where it became a part of their social diary and also led to the establishment of numerous tea houses.

Today, scientific research across the world has attempted to establish the beneficial qualities of tea — a fact the Japanese and the Chinese knew anyway from ancient times, attributing to its numerous medicinal properties.

Collect information about tea, e.g. its evolution as a drink, its beneficial qualities. You can consult an encyclopedia or visit Internet websites. Then form groups of five and play the following roles: Imagine a meeting of a tea planter, a sales agent, a tea lover (consumer), a physician, and a tea-shop owner. Each person in the group has to put forward his/her views about tea. You may use the following words and phrases.
• I feel …
• It is important to know …
• I disagree with you …
• I think that tea …
• I would like you to know …
• I agree with …
• It is my feeling …
• I suggest …
• May I know why you …
• I am afraid …
Answer – Its assignment for students!

2. You are the sales executive of a famous tea company and you have been asked to draft an advertisement for the product. Draft the advertisement using the information you collected for the role play. You can draw pictures or add photographs and make your advertisement colorful.
Answer – Its an assignment for students. Please do completely with your own views.


The Hundred Dresses II – Chapter 6 (NCERT Exercise, Important Questions & Answers) Class 10 – First Flight

SUBJECT ENGLISH CORE
CLASS X (10th)
QUESTION FROM – The Hundred Dresses I – Chapter 6
ALL EXTRA & IMPORTANT / EXERCISE QUESTION ANSWER


Hi Friends, Welcome To – Study24Hours.Com, Here We Are Giving You Some Very Important Question & Answers Along With Exercise Questions Answers From The Chapter The Hundred Dresses II – Chapter 6. The Hundred Dresses II – Is The Sixth Chapter Of Your NCERT First Flight Book Of Class X. So Check Out All Of Them & Please Revise All Of These Questions Before Your Exam. So Please Remember To Visit – www.Study24Hours.Com Daily For All Study Materials And More.
The Hundred Dresses II – Chapter 6 (NCERT Exercise, Important Questions & Answers) Class 10 – First Flight


The Hundred Dresses II – Chapter 6 (NCERT Exercise, Important Questions & Answers) Class 10 – First Flight
The Hundred Dresses II – Chapter 6 (Class 10) ALL EXTRA & IMPORTANT / EXERCISE QUESTION ANSWER

Oral Comprehension Check – Page Number – 74


Q1. What did Mr Petronski’s letter say?

Answer – Mr. Petronski, Who was her father wrote a letter to the school that his daughter would not come to that school any more. Because they were moving to a big city where no one will make fun of her name.

Q2. Is Miss Mason angry with the class, or is she unhappy and upset?
Answer – Actually when miss Mason come to know that the whole class was making fun of Wanda’s name, She was both unhappy and upset but not that angry. She felt sad for Wanda from her bottom of the heart.

Q3. How does Maddie feel after listening to the note from Wanda’s father?
Answer – When Maddie came to know about the matter, She felt a very sick feeling in her bottom the heart. After that, She cant concentrate in her work because the sick feelings. She thought that even she was as bad as Peggie too. Because whenever Peggie use to insult Wanda about her dresses, she did not stopped her.

Q4. What does Maddie want to do?
Answer – Meddie wants to tell Wanda that she don’t have any negative feelings for her or she don’t wanna insult her. Also she feels sorry for everything and did not want her to leave that school.






Oral Comprehension Check – Page Number – 76


Q1. What excuses does Peggy think up for her behaviour?  Why?

Answer – Actually even Peggy was also upset when she heard about this matter. She clarify that she have never told her a foreigner. And she also told that she never make fun of her name. She just thought that she was too dumb.

Q2. What are Maddie’s thoughts as they go to Boggins Heights?
Answer –  When Peggy and Maddie was going to “Boggins Heights”, She thought that if they find Wanda, She would tell her that as of now, nobody would make fun of her name. If anybody did, they will fight with them for her.

Q3. Why does Wanda’s house remind Maddie of Wanda’s blue dress?
Answer – When Maddie and Peggy reached Wanda’s little house at “Boggins Heights”. They find that her house was looked shabby but clean. So, It reminds Maddie about a Wanda’s blue dress which is faded blue cotton dress, Shabby but clean.

Q4. What does Maddie think hard about? What important decision does she come to?
Answer – Maddie was really upset for Wanda.  She could not meet Wanda, Because she have already left her house. She thought about Wanda, her faded blue dress and the glowing pictures of hundred dresses. She decided that she was never going to stand by wrong things and say nothing again.






Oral Comprehension Check – Page Number – 79


Q1. What did the girls
(in her class) write to Wanda?
Answer – The girls who were her classmates wrote a very friendly letter to Wanda. They have told Wanda that she have won the drawing competition. They also asked her that she likes the new place or not.

Q2. Did they get a reply? Who was more anxious for a reply, Peggy or Maddie? How do you know?
Answer – After a very long period of time, the reply was received by the her. Maddie was more anxious for a reply. But Peggy had begun to forget the whole things. But Maddie did not forget Wanda. She used to always think of her before going to bed.

Q3. How did the girls know that Wanda liked them even though they had teased her?
Answer – In Wanda’s letter to the girls, She wished all the girls Merry Christmas. She have also offered all the hundred dresses for the girls.






Thinking About The Text – Page Number – 79 & 80


Q1. Why do you think Wanda’s family moved to a different city? Do you think life there was going to be different for their family?

Answer – They moved to a different city because of Wanda’s father. He was very upset because of the bad behaviour of those girls.

Q2.  Maddie thought her silence was as bad as Peggy’s teasing. Was she right?
Answer – Yes, Maddie realized that her silence was as bad as Peggy’s teasing. Because when Peggy use to tease Wanda, Her silence would give more strength to Peggy. A person should fight against wrong thing but Maddie’s silence really helped Peggy to tease more. Maddie was poor too, that’s why she don’t argue back with anyone. She thought if she argues for her, then everybody would start knocking her too.

Q3. Peggy says, “I never thought she had the sense to know we were making fun of her anyway. I thought she was too dumb. And gee, look how she can draw!” What led Peggy to believe that Wanda was dumb? Did she change her opinion later?
Answer – Once Wanda told everyone about her hundred dresses and confirmed that she have hundred dresses, So Peggy thought that she was too dumb. Peggy and everyone knows that she was a poor girl and she can’t have hundred dresses. Later when she come to know about the hundred dresses were the drawings that she made, she changed her mind and believed that she was very good artist.

Q4. What important decision did Maddie make? Why did she have to think hard to do so?
Answer – (Answer Will Be Added Soon) (Lets Take A Small Test, Comment Below If You Know This Answer)

Q5. Why do you think Wanda gave Maddie and Peggy the drawings of the dresses? Why are they surprised?
Answer – Maybe Maddie And Peggy hurt Wanda so much but she is very good girl and don’t have anything negativity for anyone. And she gave dress designs to them because they have made fun of her hundred dresses. And they also thought that Wanda was a liar. This incidence makes them surprised because they always made fun of her then also she have gifted them her dress designs.

Q6. Do you think Wanda really thought the girls were teasing her? Why or Why not?
Answer – Yes, Wanda knew that the girls were teasing her and knocking her for her poverty, as well as dirty shoes. They always made fun of her, and this can be easily understood by Wanda. So, all these things makes her very sad.






The Hundred Dresses II – Chapter 6 (Important – Word Meanings)

1. Transparent – Quiet Clear,
2. Holler – Cry Loudly,
3. Shuffling – Rubbing & Dragging,
4. Thoughtfully – With Consideration,
5. Deliberately – Intentionally,
6. Knocking – Insulting someone,
7. Dumb – Temporarily unable or unwilling to speak / waste one,






The Hundred Dresses II – Chapter 6 (Short Questions & Answers)


Q1. Who was Miss Mason?

Answer – She was the class teacher of Maddie and her other classmates.

Q2. What comments did hurt the feelings of Wanda?
Answer – When any of her classmate do comments on her dresses. Those comments hurt her so much.

Q3. What could Maddie not do in her classes?
Answer – Actually she cant concentrate on her studies.

Q4. Did Wanda replied the girls after they wrote letter to her?
Ans – Yes, At Christmas Wanda replied and wrote a letter to them.



The Hundred Dresses II – Chapter 6 (Class 10) ALL EXTRA & IMPORTANT / EXERCISE QUESTION ANSWER, NCERT Solutions for Class 10th: Ch 6 The Hundred Dresses- II 6 The Hundred Dresses - II - NCERT Solutions for Class 10 English Class-10 Chapter-6 The Hundred Dresses-II- Extra Questions and Important Questions Chapter 6 The Hundred Dresses - Learn CBSE CBSE Class 10 English First Flight Extra Questions Chapter 6 The Hundred Dresses II - English is easy for 10th the hundred dresses part 1 questions and answers the hundred dresses part 2 solution the hundred dresses part 2 questions and answers the hundred dresses part 2 ncert solutions the hundred dresses part 2 question answer the hundred dresses part 2 summary the hundred dresses part 1 question answer the hundred dresses part 2 short summary the hundred dresses summary the hundred dresses reading level the hundred dresses pdf the hundred dresses play the hundred dresses by eleanor estes the hundred dresses movie the hundred dresses read aloud the hundred dresses project the hundred dresses quotes the hundred dresses book the hundred dresses activities the hundred dresses author the hundred dresses audiobook the hundred dresses age range the hundred dresses amazon the hundred dresses ar points the hundred dresses anticipation guide the hundred dresses analysis the hundred dresses age appropriate the hundred dresses answers the hundred dresses book cover the hundred dresses book summary the hundred dresses book pdf the hundred dresses by estes eleanor the hundred dresses book study the hundred dresses bjcc the hundred dresses birmingham the hundred dresses by eleanor estes pdf the hundred dresses chapter questions the hundred dresses chapter 2 the hundred dresses characters the hundred dresses chapter 6 the hundred dresses chapter 3 the hundred dresses comprehension activities the hundred dresses chapter summary the hundred dresses class 10 the hundred dresses discussion questions the hundred dresses dra level the hundred dresses download the hundred dresses pdf download where does the hundred dresses take place the hundred dresses eleanor estes the hundred dresses ebook the hundred dresses eleanor estes pdf the hundred dresses erin mckean the hundred dresses ending the hundred dresses epub the hundred dresses eleanor estes reading level one hundred dresses ebook the hundred dresses by eleanor estes summary the hundred dresses full book the hundred dresses free pdf the hundred dresses figurative language the hundred dresses first the hundred dresses free the hundred dresses film one hundred dresses film the hundred dresses questions for discussion the hundred dresses genre the hundred dresses goodreads the hundred dresses guided reading lesson plan one hundred dresses goodreads the girl with a hundred dresses the hundred dresses synopsis the hundred dresses plot the hundred dresses in hindi the hundred dresses story in hindi the hundred dresses summary in hindi the hundred dresses part 2 in hindi the hundred dresses part 1 short summary in hindi the hundred dresses introduction the hundred dresses images the hundred dresses ii the hundred dresses lesson ideas the hundred dresses kindle the hundred dresses level the hundred dresses lapbook the hundred dresses ar level the hundred dresses moral lesson the hundred dresses st louis books like the hundred dresses the hundred dresses metro theater the hundred dresses metro theatre the hundred dresses musical script the hundred dresses main characters the hundred dresses main events one hundred dresses meaning the hundred dresses novel study the hundred dresses notes the hundred dresses ncert solutions one hundred dresses novel the hundred dresses cliff notes the hundred dresses online the hundred dresses movie online the hundred dresses point of view the one hundred dresses the one hundred dresses pdf the one hundred dresses summary the one hundred dresses play the one hundred dresses synopsis summary of the hundred dresses quiz on the hundred dresses the hundred dresses ppt the hundred dresses part 1 the hundred dresses questions the hundred dresses quizlet the hundred dresses quiz pdf one hundred dresses questions one hundred dresses quotes the hundred dresses review the hundred dresses reading comprehension the hundred dresses read online the hundred dresses relief society one hundred dresses reviews the hundred dresses scholastic the hundred dresses script the hundred dresses study guide the hundred dresses solution the hundred dresses sparknotes the hundred dresses test the hundred dresses text pdf the hundred dresses teacher guide the hundred dresses character traits the hundred dresses you tube the hundred dresses unit the hundred dresses vocabulary list the hundred dresses vocabulary puzzle the hundred dresses play video the hundred dresses worksheets the hundred dresses wikipedia the hundred dresses worksheets pdf the hundred dresses writing prompts the hundred dresses vocabulary words the hundred dresses youtube the hundred dresses 1 summary the hundred dresses movie 1987 the hundred dresses part 1 in hindi the hundred dresses part 1 extra question answer the hundred dresses chapter 1 the hundred dresses chapter 1 questions the hundred dresses part 2 class 10 the hundred dresses 1 the hundred dresses chapter 1 summary plot of the hundred dresses the hundred dresses 2 summary the hundred dresses 2 pdf the hundred dresses part 2 extra questions and answers the hundred dresses 2 the hundred dresses chapter 4 summary activities for the hundred dresses the hundred dresses chapter 7 the hundred dresses class 10 summary the hundred dresses class 10 pdf the hundred dresses class 10 in hindi the hundred dresses part 2 class 10 a hundred dresses class 10 class 10 english the hundred dresses summary of the hundred dresses class 10 summary of the hundred dresses the hundred dresses part 1 class 10 summary of the hundred dresses part 1 the hundred dresses part 1 summary

For More Questions And Answers, Please Use Our Search Option To Search Those Answers. Please Keep Visiting – www.Study24Hours.Com For More Study Materials. Thank You For Visiting This Site !!



 

Class 10th Mathematics – NCERT Books – Download In PDF (Free)

Hello Friends, Looking For Class 10th Maths (Mathematics) – NCERT Books – Download In PDF (Free)? Don’t Worry We Have All Chapters & Even Full Book PDF For You. That You Can Easily Download From Study24Hours.Com, So Download Links Are Given Below. You Guys Can Go Through Each & Every Chapter Below To Download PDF Of Class 10th NCERT Maths Book. So Lets Start This Topic – Class 10 Maths Book, NCERT Maths Book Class 10, Maths Book Class 10 PDF, Maths Book Class 10 Hindi Medium, 10th Class Maths Book Urdu.


DOWNLOAD ALL PDF OF MATHS CHAPTERS – NCERT BOOK – CLASS 10

To Download All The NCERT Maths Book Class 10 Chapters Particularly In PDF Format (Chapterwise Or Exercisewise) Of Your Class 10th Maths (Mathematics) NCERT Book. Just Click On The Chapters Name(s) Below & You Will Be Redirected To NCERT’s Offical Website. From Where You Guys Can Download Your Requested File Easily.





NCERT Class 10 Maths (All Chapters & Exercise)

 Chapter 1 – Real Number 

1.1 Introduction
1.2 Euclid’s Division Lemma
1.3 The Fundamental Theorem of Arithmetic
1.4 Revisiting Irrational Numbers
1.5 Revisiting Rational Numbers and Their Decimal Expansions
1.6 Summary

  Chapter 2 – Polynomials

2.1 Introduction
2.2 Geometrical Meaning of the Zeroes of a Polynomial
2.3 Relationship between Zeroes and Coefficients of a Polynomial
2.4 Division Algorithm for Polynomials
2.5 Summary

 

  Chapter 3 – Pair of Linear Equations in Two Variables

3.1 Introduction
3.2 Pair of Linear Equations in Two Variables
3.3 Graphical Method of Solution of a Pair of Linear Equations
3.4 Algebraic Methods of Solving a Pair of Linear Equations

3.4.1 Substitution Method 3.4.2 Elimination Method 3.4.3 Cross-Multiplication Method 

 

3.5 Equations Reducible to a Pair of Linear Equations in Two Variables
3.6 Summary

  Chapter 4 – Quadratic Equations

4.1 Introduction
4.2 Quadratic Equations
4.3 Solution of a Quadratic Equation by Factorisation 
4.4 Solution of a Quadratic Equation by Completing the Square
4.5 Nature of Roots
4.6 Summary

 

  Chapter 5 – Arithmetic Progressions

5.1 – Introduction
5.2 – Arithmetic Progressions
5.3 – nth Term of an AP
5.4 – Sum of First n Terms of an A
5.5 – Summary

 

  Chapter 6 – Triangles

6.1 Introduction
6.2 Similar Figures
6.3 Similarity of Triangles
6.4 Criteria for Similarity of Triangles
6.5 Areas of Similar Triangles
6.6 Pythagoras Theorem
6.7 Summary

 

Chapter 7 – Coordinate Geometry

7.1 Introduction
7.2 Distance Formula
7.3 Section Formula
7.4 Area of a Triangle
7.5 Summary

 

Chapter 8 – Introduction to Trigonometry

8.1 Introduction
8.2 Trigonometric Ratio
8.3 Trigonometric Ratios of Some Specific Angles
8.4 Trigonometric Ratios of Complementary Angle
8.5 Trigonometric Identity 
8.6 Summary

 

Chapter 9 – Some Applications of Trigonometry

9.1 Introduction
9.2 Heights and Distances
9.3 Summary

 

Chapter 10 – Circles

10.1 Introduction
10.2 Tangent to a Circle
10.3 Number of Tangents from a Point on a Circle
10.4 Summary

 

Chapter 11 – Constructions

11.1 Introduction
11.2 Division of a Line Segment
11.3 Construction of Tangents to a Circle
11.4 Summary

 

Chapter 12 – Areas Related to Circles

12.1 Introduction
12.2 Perimeter and Area of a Circle — A Review
12.3 Areas of Sector and Segment of a Circle
12.4 Areas of Combinations of Plane Figure
12.5 Summary

 

Chapter 13 – Surface Areas and Volumes

13.1 Introduction
13.2 Surface Area of a Combination of Solids
13.3 Volume of a Combination of Solids
13.4 Conversion of Solid from One Shape to Another
13.5 Frustum of a Con
13.6 Summary

 

Chapter 14 – Statistics

14.1 Introduction
14.2 Mean of Grouped Data
14.3 Mode of Grouped Data
14.4 Median of Grouped Data
14.5 Graphical Representation of Cumulative Frequency Distribution
14.6 Summary

 

Chapter 15 – Probability

15.1 Introduction
15.2 Probability — A Theoretical Approach
15.3 Summary

 


NCERT EBook Class 10 Mathematics (Chapterwise) Free PDF Download Links

We Have Added Free PDF Files Download Links From Class 10 Mathematics (Chapterwise). Yes, We Will Deliver You The Best & Official Files In PDF Format. So, That You Can Download Them & Enjoy Reading Digitally & Save Papers.

∎ NCERT Class 10 Mathematics PDF For English Medium
Chapter 1 – Real Number 
Chapter 2 – Polynomials
Chapter 3 – Pair of Linear Equations in Two Variables
Chapter 4 – Quadratic Equations
Chapter 5 – Arithmetic Progressions
Chapter 6 – Triangles
Chapter 7 – Coordinate Geometry
Chapter 8 – Introduction to Trigonometry
Chapter 9 – Some Applications of Trigonometry
Chapter 10 – Circles
Chapter 11 – Constructions
Chapter 12 – Areas Related to Circles
Chapter 13 – Surface Areas and Volumes
Chapter 14 – Statistics
 Chapter 15 – Probability




∎ NCERT Class 10 Mathematics Ganit PDF For Hindi Medium
Chapter 1 – Vastawik Sankhaye – वास्तविक संख्या
☀ Chapter 2 – Bahupad – बहुपद
☀ Chapter 3 – Do Char Wale Raikhik Samikaran – दो चर वाले रैखिक समीकरण
Chapter 4 – Dighat Samikaran – द्विघात समीकरण
Chapter 5 – Samantar Shreni – समान्तर श्रेढ़ी
Chapter 6 – Tribhuj – त्रिभुज 
Chapter 7 – Nirdeshank Jyamiti – निर्देशांक ज्यामिति 
Chapter 8 – Trikonmiti Ka Parichay – त्रिकोणमिति का सूत्र
Chapter 9 – Trikonmiti Ka Anuprayog – त्रिकोणमिति का कुछ अनुप्रयोग
Chapter 10 – Britt – वृत्त (Circle)
Chapter 11Rachanaye – रचनाये
Chapter 12 – Britto Se Samandhit Chetrafal – वृत्तों से संबंधित क्षेत्रफल
Chapter 13 – Prshtheey Kshetraphal Evan Aayatan – पृष्ठीय क्षेत्रफल एवं आयतन
Chapter 14 – Sankhyiki – सांख्यिकी
☀ Chapter 15 – Prayikta – प्रायिकता

 

∎ NCERT Class 10 Mathematics PDF For Urdu Medium
Chapter 1 – Real Number (Urdu)
☀ Chapter 2 – Polynomials (Urdu)
☀ Chapter 3 – Pair of Linear Equations in Two Variables (Urdu)
☀ Chapter 4 – Quadratic Equations (Urdu)
☀ Chapter 5 – Arithmetic Progressions (Urdu)
Chapter 6 – Triangles (Urdu)
☀ Chapter 7 – Coordinate Geometry (Urdu)
☀ Chapter 8 – Introduction to Trigonometry (Urdu)
☀ Chapter 9 – Some Applications of Trigonometry (Urdu)
☀ Chapter 10 – Circles (Urdu)
Chapter 11Constructions (Urdu)
Chapter 12 – Areas Related to Circles (Urdu)
☀ Chapter 13 – Surface Areas and Volumes (Urdu)
☀ Chapter 14 – Statistics (Urdu)
 Chapter 15 – Probability (Urdu)

So, This Is Basically The Full Download Links For NCERT Mathematics Books Of English, Hindi & Urdu Medium Books. Kindly Please Download The Books From The Links Below & Enjoy Using Them Digitally From Anywhere.
10th Class Maths Book Urdu, Class 10 Maths Book, NCERT Maths Book Class 10, Maths Book Class 10 PDF, Maths Book Class 10 Hindi Medium, 10th Class Maths Book Urdu.



Mathematics Class 10th – NCERT Solutions, Sample Papers, Summary, PDF Books & All Chapters Videos, Important & Extra Questions Answers

Are You Looking For – Mathematics Class 10th – NCERT Solutions, Sample Papers, Summary, PDF Books & All Chapters Videos. If Yes, You Are At Right Place! Now You Guys Can Easily Find Out Those Study Materials Which Can Help You In Your Studies For Sure. So, Class 10th Students From CBSE & All State Boards Can Enjoy Our Study Materials Free. Just Find Them Below, So Lets Checkout This Page – Mathematics Class 10th – NCERT Solutions, Sample Papers, Summary, PDF Books & All Chapters Videos, Important & Extra Questions Answers, NCERT Solutions For Class 10 Mathematics CBSE & All State Boards ….
Continue reading

Area Related To Circle – Chapter 12.2 (NCERT Solutions) Mathematics (Class 10th)

SUBJECT  MATHS
CLASS  X (10th)
QUESTION FROM – Area Related To Circle – Chapter 12 (12.2)
ALL EXTRA & IMPORTANT / EXERCISE QUESTION ANSWER WITH VIDEOS


Hi Friends, Welcome To – Study24Hours.Com, Here We Are Giving You Some Very Important Question & Answers From The Chapter Area Related To Circle – Chapter 12.2, Area Related To Circle – Is The 12th Chapter Of Your Mathematics NCERT Book Of Class X. So Check Out All Of Them & Please Revise All Of These Questions Before Your Exam. So Please Remember To Visit – www.Study24Hours.Com Daily For All Study Materials And More.



Exercise 12.2 – Area Related To Circle – Chapter 12 (NCERT Solutions) Mathematics (Class 10th)

Unless stated otherwise, Use π = 22/7



Q1.  Find the area of a sector of a circle with radius 6 cm if angle of the sector is 60°.
Solution –

Given, radius of circle (r) = 6 cm
Angle of the sector (θ) = 60°
Now, area of sector = (θ/360°) * πr2
= (60°/360°) * (22/7) * 62
= (1/6) * (22/7) * 6 * 6   

= (22/7) * 6
= 132/7 cm2


Q2. Find the area of a quadrant of a circle whose circumference is 22 cm.
Solution

Let radius of circle be r cm.
Given, circumference of the circle = 22
=> 2πr = 22
=> 2 * (22/7) * r = 22
=> 2r/7 = 1
=> r = 7/2 cm
So, area of the quadrant (1/4)th of the circle = (θ/360) * πr2
= (90°/360°) * (22/7) * (7/2)2
= (1/4) * (22/7) * (7/2) * (7/2)   

= (1/4) * 11 * (7/2)
= 77/8 cm2


Q3. The length of the minute hand of a clock is 14 cm. Find the area swept by the minute hand in 5 minutes.
Solution –  Length of minute hand = radius of the circle,
=> r = 14 cm       
Angle swept by the minute hand in 60 minutes = 360°
Angle swept by the minute hand in 5 minutes = (360°/60) * 5 = 6 * 5 = 30°

Now, area of the sector with r = 14 and θ = 30° is given as
= (θ/360°) * πr2
= (30°/360°) * (22/7) * 142
= (1/12) * (22/7) * 14 * 14   

= (11 * 14)/3
= 154/3 cm2
Thus, the required area swept by the minute hand by 5 minutes = 154/3 cm
2.


Q4.  A chord of a circle of radius 10 cm subtends a right angle at the centre. Find the area of the corresponding : (i) minor segment (ii) major sector. (Use π = 3.14).
Solution – Length of the radius (r) = 10 cm       
Sector angle θ = 90°       
Area of the sector with θ = 90° and r = 10 cm is given as
= (θ/360°) * πr2
= (90°/360°) * 3.14 * 102
= (1/4) * 3.14 * 10 * 10   

= 3.14 * 5 * 5
= 78.5 cm2

(i) Area of the minor segment = Area of minor sector – Area of ΔAOB
= 78.5 – (1/2) * 10 * 10
= 78.5 – 50
= 28.5 cm2        

(ii) Area of major segment = Area of the circle] –
Area of the minor segment
= πr2 – 78.5
= 3.14 * 10 * 10 – 78.5
= 314 – 78.5
= 235.5 cm2


Q5. In a circle of radius 21 cm, an arc subtends an angle of 60° at the centre. Find:
(i) the length of the arc (ii) area of the sector formed by the arc,
(iii) area of the segment formed by the corresponding chord,
Solution – 

Given, radius = 21 cm and θ = 60°

(i) Circumference of the circle = 2πr

= 2 * (22/7) * 21
= 2 * 22 * 3 = 132 cm

Now, length of the arc APB = (60°/360°) * 132 = 132/6 = 22 cm        

(ii) Area of the sector with angle 60° = (θ/360°) * πr2

= (60°/360°) * (22/7) * 212
= (1/6) * (22/7) * 21 * 21   

= 11 * 21
= 231 cm2

(iii) Area of the segment APQ = Area of the sector AOB – Area of ΔAOB   ………….1
In ΔAOB, OA = OB = 21 cm
So, ∠A = ∠B = 60°       [∠O = 60°]               

=> AOB is an equilateral triangle,               
Hence, AB = 21 cm
Draw OM ⊥ AB such that OM/OA = sin 60°
=> OM/OA = √3/2
=> OM = (√3/2) * 21

Now, area of triangle OAB = (1/2) * AB * OM
= (1/2) * 21 * (√3/2) * 21
= 441√3/4 cm2      ………….2
From equation 1 and 2, we get
Area of segment = (231 – 441√3/4) cm2.


Q6. A chord of a circle of radius 15 cm subtends an angle of 60° at the centre. Find the areas of the corresponding minor and major segments of the circle. (Use π = 3.14 and 3 = 1.73)
Solution – 

Class_10_Areas_Related_To_Circles_Area_Subtended_By_A_Chord1

Here, radius (r) = 15 cm, Sector angle θ = 60°

Area of the sector with angle 60° = (θ/360°) * πr2
= (60°/360°) * 3.14 * 152
= (1/6) * 3.14 * 15 * 15   

= 1.57 * 5 * 15 = 117.75 cm2

Since ∠O = 60° and OA = OB = 15 cm
∠AOB is an equilateral triangle.
=> AB = 15 cm and ∠A = 60°

Draw OM Ʇ AB

So, OM/OA = sin 60° = √3/2
=> OM = OA * √3/2
=> OM = 15 * √3/2

Now, AR (ΔAOB) = 1/2 * AB * OM

= 1/2 * 15 * 15 * √3/2
= 225√3/4
= (225 * 3.14)/4 = 20.4375 cm2          

Now area of the minor segment = (Area of minor sector) – (AR ΔAOB)
= (117.75 – 97.3125) cm2 = 20.4375 cm2

Area of the major segment = Area of the circle – Area of the minor segment
= πr2 – 20.4375    
= 3.14 * 15 * 15 – 20.4375       
= 706.5 – 20.4375 cm = 686.0625 cm2.


Q7.  A chord of a circle of radius 12 cm subtends an angle of 120° at the centre. Find the area of the corresponding segment of the circle. (Use π = 3.14 and 3 = 1.73)
Solution – 

Class_10_Areas_Related_To_Circles_Area_Subtended_By_A_Chord

Given, θ = 120° and r = 12 cm
Area of the sector = (θ/360°) * πr2
= (120°/360°) * 3.14 * 122
= (1/3) * 3.14 * 12 * 12   

= 3.14 * 12 * 4
= 150.72 cm2     …………..1

Now, area of ΔAOB = 1/2 * AB * OM    ………..2
In ΔOAB, ∠O = 120°

=> ∠A + ∠B = 180° – 120°
=> ∠A + ∠B = 60°
Since, OB = OA = 12 cm
So, ∠A = ∠B = 30°

Again, OM/OA = sin 30° = 1/2  
=> OM = OA * 1/2
=> OM = 12/2 = 6 cm

In right angle triangle AMO, AM2 = 122 – 62

=> AM2 = 144 – 36
=> AM2 = 108
=> AM = √108
=> AM = 6√3
=> 2AM = 6√3
=> AM = 12√3
From equation 2, we get

Area of ΔAOB = 1/2 * AB * OM 

= 1/2 * 12√3 * 6
= 36√3
= 36 * 1.73
= 62.28 cm2    ……….3

From equation 1 and 3, we get
Area of the minor segment = Area of minor segment – Area of ΔAOB
= 150.72 – 62.28 cm  = 88.44 cm2.


Q8. A horse is tied to a peg at one corner of a square shaped grass field of side 15 m by means of a 5 m long rope (see Fig. 12.11). Find
(i) the area of that part of the field in which the horse can graze.
(ii) the increase in the grazing area if the rope were 10 m long instead of 5 m. (Use π = 3.14)
Solution – 

Here, Length of the rope = 5 m
Radius of the circular region grazed by the horse = 5 m

(i) Area of the circular portion grazed = (θ/360°) * πr2
= (90°/360°) * 3.14 * 52 = (1/4) * 3.14 * 5 * 5   = 78.5/4 = 19.625 m2     

(ii) When length of the rope is increased to 10 m,
So, r = 10 m

Area of the circular region where θ = 90°.
= (θ/360°) * πr2
= (90°/360°) * 3.14 * 102 = (1/4) * 3.14 * 10 * 10   = 314/4   = 78.5 m2              

So, increase in the grazing area = 78.5 – 19.625 = 58.875 m2


Q9. A brooch is made with silver wire in the form of a circle with diameter 35 mm. The wire is also used in making 5 diameters which divide the circle into 10 equal sectors as shown in Fig. 12.12. Find :
(i) the total length of the silver wire required.
(ii) the area of each sector of the brooch.
Solution – Diameter of the circle = 35 mm, Radius (r) = 35/2 mm
(i) Circumference = 2πr
= 2 * (22/7) * (35/2) = 22 * 5 = 110 mm,
Length of 1 piece of wire used to make diameter to divide the circle into 10 equal sectors = 35 mm

So, length of 5 pieces = 5 * 35 = 175 mm
Hence, total length of the silver wire = 110 + 175 mm = 285 mm

(ii) Since the circle is divided into 10 equal sectors,
Hence, Sector angle θ = 360°/10 = 36°
Now, area of each sector = (θ/360°) * πr2

= (36°/360°) * (22/7) * (35/2) * (35/2)
= (11 * 35)/4  = 385/4 mm2


Q10. An umbrella has 8 ribs which are equally spaced (see Fig. 12.13). Assuming umbrella to be a flat circle of radius 45 cm, find the area between the two consecutive ribs of the umbrella.
Solution –

Here, radius (r) = 45 cm
Since circle is divided in 8 equal parts,
Now, sector angle corresponding to each part θ = 360°/8 = 45°
Now, area of a sector(part) = (θ/360°) * πr2
= (45°/360°) * (22/7) * 45 * 45

= (1/8) * (22/7) * 45 * 45
= (1/4) * (11/7) * 45 * 45
= (11 * 45 * 45)/(4 * 7) = 22275/28 mm2
Hence, the required area between two pins = 22275/28 mm
2.


Q11. A car has two wipers which do not overlap. Each wiper has a blade of length 25 cm sweeping through an angle of 115°. Find the total area cleaned at each sweep of the blades.
Solution – Given Here, radius (r) = 25 cm
Sector angle (θ) = 115°
Area cleaned by each sweep of the blades = (θ/360°) * πr2 * 2
[Since each sweep will have to and from movement]

= (115°/360°) * (22/7) * 25 * 25 * 2
= (23 * 11 * 25 * 25)/(18 * 7)
= 158125/126 mm2.


Q12. To warn ships for underwater rocks, a lighthouse spreads a red coloured light over a sector of angle 80° to a distance of 16.5 km. Find the area of the sea over which the ships are warned. (Use π = 3.14)
Solution – Here, Radius (r) = 16.5 km
Sector angle (θ) = 80°
Now, Area of the sea surface over which the ships are warned
= (θ/360°) * πr2
= (80°/360°) * 3.14 * 16.5 * 16.5
= (80°/360°) * 314/100 * 165/10 * 165/10
= (157 * 11 * 11)/100
= 18997/100
= 189.97 km2


Q13. To warn ships for underwater rocks, a lighthouse spreads a red coloured light over a sector of angle 80° to a distance of 16.5 km. Find the area of the sea over which the ships are warned. (Use π = 3.14)
Solution – Given, r = 28 cm
Since, the circle is divided into six equal sectors.
So, sector angle θ = 360°/6 = 60°   
Area of the sector with angle 60° and radius 28 cm = (θ/360°) * πr2

= (60°/360°) * (22/7) * 28 * 28
= (1/6) * 22/7 * 28 * 4 = (44 * 28)/3
= 1232/3 = 410.67 cm2    ……………1

Now, area of 1 design = Area of segment APB

= Area of sector – Area of ΔAOB      …………..2         
In ΔAOB, ∠AOB = 60°, OA = PN = 28 cm

So, ∠OAB = 60° and ∠OBA = 60°

=> ΔAOB is an equilateral triangle.
=> AB = AO = BO
=> AB = 28 cm
=> Draw OM ⊥AB

Now, in right ΔAOM, we have

OM/OA = sin 60° = √3/2

=> OM = OA * √3/2
=> OM = 28 * √3/2
=> OM = 14√3 cm

Area of ΔAOB = 1/2 * AB * OM

= 1/2 * 28 * 14√3 = 14 * 14 * 1.7

= 333.3 cm2   ………..3

Now, from (1), (2) and (3), we have:
Area of segment APQ = 410.67 – 333.2 = 77.47 cm2
=> Area of 1 design = 77.47 cm2
So, area of the 6 equal designs = 6 * 77.47 = 464.82 cm2
Cost of making the design at the rate of Rs. 0.35 per cm2 = Rs. 0.35 * 464.82

= Rs. 162.68


Q14. Tick the correct answer in the following :
Area of a sector of angle p (in degrees) of a circle with radius R is :-
(a) P/180 * 2 Pie R
(b) P/180 * Pie R2
(c) P/360 * 2 Pie R
(d) P/360 * 2 Pie R2
Solution – Given, radius (r) = R
Angle of sector (θ) = p
Area of the sector = (θ/360°) * πr2 = (p/360°) * πR2
= (2/2) * (p/360°) * πR2 = (p/720°) * 2πR2
Hence, option (D) is the right answer.



area related to circle class 10 exercise 12.3 area related to circle class 10 exercise 12.2 area related to circle class 10 formulas area related to circle class 10 exercise 12.1 area related to circle class 10 extra questions area related to circle class 10 teachoo area related to circle class 10 ncert area related to circle class 10 ncert solution area related to circle class 10 all formulas area related to circle class 10 answers area related to circle class 10 assignment area related to circle class 10 rs aggarwal area related to the circle class 10 all formulas of area related to circle class 10 pdf area related to circle class 10 project area related to circle class 10 board questions area related to circle class 10 by sameer kohli area related to circle class 10 byju’s area related to circles class 10 cbse important questions formulas of area related to circle class 10 cbse formula of chapter area related to circle class 10 class 10 chapter 12 area related to circle class 10 maths ch area related to circle ch area related to circle class 10 area related to circle class 10 difficult questions area related to circle class 10 ppt download area related to circle class 10 exercise area related to circle class 10 example 4 area related to circle class 10 exercise 12.3 question 6 area related to circle class 10 explanation area related to circle for class 10 ncert solution for class 10 area related to circle area related to circle class 10 gseb area related to circle class 10 hots questions with solutions area related to circle class 10 in hindi area related to circle class 10 introduction area related to circle class 10 jsunil area related to circle class 10 formulas list area related to circle class 10 mcq studyrankers class 10 maths area related to circle area related to circle class 10 ncert solutions area related to circle class 10 notes area related to circle class 10 notes pdf area related to circle class 10 ncert solutions pdf area related to circles class 10 ncert solutions study rankers area related to circle of class 10 formula of area related to circle class 10 solution of area related to circle class 10 answers of area related to circle class 10 question of area related to circle class 10 ppt on area related to circle class 10 important questions of area related to circle class 10 extra questions of area related to circle class 10 area related to circle class 10 pdf area related to circle class 10 pdf ncert area related to circle class 10 sample paper area related to circle class 10 solution pdf area related to circle class 10 test paper area related to circle class 10 extra questions pdf area related to circle class 10 questions area related to circle class 10 questions with solutions area related to circle class 10 questions with solutions study ranker area related to circle class 10 solutions area related to circle class 10 solutions 12.3 area related to circle class 10 subject teacher area related to circle class 10 solutions gseb area related to circle class 10 ncert solution pdf area related to circle class 10 rd solution area related to circle class 10 exercise 12.3 solutions all the formulas of area related to circle class 10 area related to circle class 10 videos class 10 area related to circles worksheet area related to circle class 10 youtube area related to circle class 10 12.3 area related to circle class 10 12.1 area related to circle class 10 exercise 12.4


 

Area Related To Circle – Chapter 12.1 (NCERT Solutions) Mathematics (Class 10th)

SUBJECT – MATHS
CLASS  X (10th)
QUESTION FROM – Area Related To Circle – Chapter 12 (12.1)
ALL EXTRA & IMPORTANT / EXERCISE QUESTION ANSWER WITH VIDEOS


Hi Friends, Welcome To – Study24Hours.Com, Here We Are Giving You Some Very Important Question & Answers From The Chapter Area Related To Circle – Chapter 12. Area Related To Circle – Is The 12th Chapter Of Your Mathematics NCERT Book Of Class X. So Check Out All Of Them & Please Revise All Of These Questions Before Your Exam. So Please Remember To Visit – www.Study24Hours.Com Daily For All Study Materials And More.



Exercise 12.1 – Area Related To Circle – Chapter 12 (NCERT Solutions) Mathematics (Class 10th)

Unless stated otherwise, use π =22/7


Q1. The radii of the two circles are 19 cm and 9 cm respectively. Find the radius of the circle which has a circumference equal to the sum of the circumferences of the two circles.

SolutionAccording to the question, We got here

Radius of circle R1 = 19 cm
Radius of circle-II R2 = 9 cm

Circumference of circle-I = 2πR1 = 2π * 19 cm
Circumference of circle-II = 2πR2 = 2π * 9 cm

Therefore, the Sum of the circumferences of circle-I and circle-II = 2π * 19 + 2π * 9

= 2π(19 + 9)
= (2π * 28) cm

Let R be the radius of the circle-III.
and, Circumference of circle-III is = 2πR

According to the condition, 2πR = 2π * 28

=> R = (2π * 28)/2π
=> R = 28

Thus, the radius of the new circle = 28 cm





Q2. The radii of two circles are 8 cm and 6 cm respectively. Find the radius of the circle having area equal to the sum of the areas of the two circles.

Solution – According to the question, We got here

Radius of circle-I, r1 = 8 cm
So, Area of circle-I = πr12 = π(8)2 cm2
Area of circle-II = πr22 = π(6) 2 cm2

So, Let the radius of the circle-III be R
∴ Area of circle-III = πR2

Now, according to the condition,
πr12 + πr12 = πR2

=> π(8)2 + π(6)2 = πR2
=> π(82 + 62) = πR2
=> 64 + 36 = R2
=> 100 = R2
=> 102 = R2
=> R = 10

Thus, the radius of the new circle = 10 cm.



Q3. Fig. 12.3 depicts an archery target marked with its five scoring regions from the centre outwards as Gold, Red, Blue, Black and White. The diameter of the region representing Gold score is 21 cm and each of the other bands is 10.5 cm wide. Find the area of each of the five scoring regions. ?


Solution – According to the question, We got here

Diameter of the innermost region = 21 cm
Radius of the innermost (Gold Scoring) region = 21/2 = 10.5 cm
So, area of Gold region = π(10.5)2



= (22/7) * 10.5 * 10.5
= 22 * 1.5 * 10.5
= 346.50 cm2

Area of Red region = π(10.5 + 10.5)2 – π(10.5)2

= π(21)2 – π(10.5)2
= (22/7) * 21 * 21 – 346.50
= 22 * 21 * 3 – 346.50
= 1386 – 346.50
= 1039.50 cm2

Area of Blue region = π(21 + 10.5)2 – π(21)2

= π(31.5)2 – π(21)2
= π{(31.5)2 – (21)2}
= π(31.5 – 21)(31.5 + 21)
= (22/7) * 10.5 * 52.5
= 22 * 1.5 * 52.5
= 1732.50 cm2

Area of Black region = π(31.5 + 10.5)2 – π(31.5)2

= π(42)2 – π(31.5)2
= π{(42)2 – (31.5)2}
= π(42 – 31.5)(42 + 31.5)
= (22/7) * 10.5 * 73.5
= 22 * 1.5 * 73.5
= 2425.50 cm2

Area of White region = π(42 + 10.5)2 – π(42)2

= π(52.5)2 – π(42)2
= π{(52.5)2 – (42)2}
= π(52.5 – 42)(52.5 + 42)
= (22/7) * 10.5 * 94.5
= 22 * 1.5 * 94.5
= 3118.50 cm2



Q4. The wheels of a car are of diameter 80 cm each. How many complete revolutions does each wheel make in 10 minutes when the car is travelling at a speed of 66 km per hour?

Answer – According to the question, We got here

Given diameter of the wheel = 80
So, the radius of the wheel r = 80/2 = 40
Now circumference of the wheel = 2πr

=2π * 40
= 80π

Now Speed of the car = 66 km/hour = (66*1000 *100)/60

(1 km = 1000m and 1 m = 100 cm, 1 hour = 60 minutes)

= (66*1000 *10)/6 (100 and 60 is divided by 10)
= 11*10000 (66 and 6 is divided by 6)
= 110000 cm/minute

Distance travelled by car in 10 minutes = 110000*10 = 1100000 cm
Let the number of revolution of the wheel is n.
So, n * distance travelled in one minute = Distance travelled in 10 minutes

=> n * circumference of the wheel = Distance travelled in 10 minutes
=> n * 80π = 1100000
=> n = 1100000/80π
=> n = (110000)/8π (1100000 and 80 is divided by 10)
=> n = (110000*7)/(22*8) (π = 22/7)
=> n = (10000*7)/(2*8) (110000 and 22 is divided by 11)
=> n = (5000*7)/8 (10000 and 2 is divided by 2)
=> n = 625*7 (5000 and 8 is divided by 8)
=> n = 4375




So, the number of revolution in 10 minutes at speed of 66 km/hour is 4375



Q5. Tick the correct answer in the following and justify your choice: If the perimeter and the
area of a circle are numerically equal, then the radius of the circle is
(A) 2 units (B) π units (C) 4 units (D) 7 units
Answer – Numerical area of the circle = Numerical circumference of the circle

=> πr2 = 2πr
=> πr2 – 2πr = 0
=> π(r2 – 2r) = 0
=> r2 – 2r = 0 [Since π ≠ 0]
=> r(r – 2) = 0
=> r = 0 or r = 2

But r cannot be zero. So, r = 2 units.
Thus, the option (A) is the correct answer.



area related to circle class 10 exercise 12.3 area related to circle class 10 exercise 12.2 area related to circle class 10 formulas area related to circle class 10 exercise 12.1 area related to circle class 10 extra questions area related to circle class 10 teachoo area related to circle class 10 ncert area related to circle class 10 ncert solution area related to circle class 10 all formulas area related to circle class 10 answers area related to circle class 10 assignment area related to circle class 10 rs aggarwal area related to the circle class 10 all formulas of area related to circle class 10 pdf area related to circle class 10 project area related to circle class 10 board questions area related to circle class 10 by sameer kohli area related to circle class 10 byju’s area related to circles class 10 cbse important questions formulas of area related to circle class 10 cbse formula of chapter area related to circle class 10 class 10 chapter 12 area related to circle class 10 maths ch area related to circle ch area related to circle class 10 area related to circle class 10 difficult questions area related to circle class 10 ppt download area related to circle class 10 exercise area related to circle class 10 example 4 area related to circle class 10 exercise 12.3 question 6 area related to circle class 10 explanation area related to circle for class 10 ncert solution for class 10 area related to circle area related to circle class 10 gseb area related to circle class 10 hots questions with solutions area related to circle class 10 in hindi area related to circle class 10 introduction area related to circle class 10 jsunil area related to circle class 10 formulas list area related to circle class 10 mcq studyrankers class 10 maths area related to circle area related to circle class 10 ncert solutions area related to circle class 10 notes area related to circle class 10 notes pdf area related to circle class 10 ncert solutions pdf area related to circles class 10 ncert solutions study rankers area related to circle of class 10 formula of area related to circle class 10 solution of area related to circle class 10 answers of area related to circle class 10 question of area related to circle class 10 ppt on area related to circle class 10 important questions of area related to circle class 10 extra questions of area related to circle class 10 area related to circle class 10 pdf area related to circle class 10 pdf ncert area related to circle class 10 sample paper area related to circle class 10 solution pdf area related to circle class 10 test paper area related to circle class 10 extra questions pdf area related to circle class 10 questions area related to circle class 10 questions with solutions area related to circle class 10 questions with solutions study ranker area related to circle class 10 solutions area related to circle class 10 solutions 12.3 area related to circle class 10 subject teacher area related to circle class 10 solutions gseb area related to circle class 10 ncert solution pdf area related to circle class 10 rd solution area related to circle class 10 exercise 12.3 solutions all the formulas of area related to circle class 10 area related to circle class 10 videos class 10 area related to circles worksheet area related to circle class 10 youtube area related to circle class 10 12.3 area related to circle class 10 12.1 area related to circle class 10 exercise 12.4


 

Magnetic Effects Of Electric Current – Chapter 13 (NCERT Solutions & All Extra And Important Questions) – Science (Class 10)

SUBJECT SCIENCE
CLASS X (10th)
QUESTION FROM – Magnetic Effects Of Electric Current – Chapter 13
ALL EXTRA & IMPORTANT / EXERCISE QUESTION ANSWER


Hi Friends, Welcome To – Study24Hours.Com, Here We Are Giving You Some Very Important Question & Answers From The Chapter Magnetic Effects Of Electric Current – Chapter 13. Magnetic Effects Of Electric Current Is The 13th Chapter Of Your Science NCERT Book Of Class X. So Check Out All Of Them & Please Revise All Of These Questions Before Your Exam. So Please Remember To Visit – www.Study24Hours.Com Daily For All Study Materials And More.


Intext QuestionsMagnetic Effects Of Electric Current – Chapter 13 (NCERT Solutions & All Extra And Important Questions) – Science (Class 10)

Q1. Why does a compass needle get deflected when brought near a bar magnet?
Answer – The compass needle gets deflected due to the magnetic field around a bar magnet.

Q2. Draw magnetic field lines around a bar magnet.
Answer – magnetic field lines around a bar magnet

Q3. List the properties of magnetic field lines.
Answer – 

Q4. Why don’t two magnetic field lines intersect each other?
Answer – If two magnetic lines of force intersect each other it would mean that there are two directions of the magnetic field at the point of intersections, which is not possible.

Q5. Consider a circular loop of wire lying in the plane of the table. Let the current pass through the loop clockwise. Apply the right-hand rule to find out the direction of the magnetic field inside and outside the loop.
Answer – Applying the right-hand thumb rule, the magnetic field inside the loop is in vertically downward and outside the loop, it is in vertically upward directions.

Q6. The magnetic field in a given region is uniform. Draw a diagram to represent it.
Answer – In a uniform magnetic field, the magnetic field lines of force are parallel and equidistant from each other as shown in the diagram.

Q7. Choose the correct option.
The magnetic field inside a long straight solenoid-carrying current
(a) is zero.
(b) decreases as we move towards its end.
(c) increases as we move towards its end.
(d) is the same at all points.
Answer – (d) Magnetic field inside a solenoid is the same at all the points.

Q8. Which of the following property of a proton can change while it moves freely in a magnetic field? (There may be more than one correct answer.)
(a) mass (b) speed (c) velocity (d) momentum,
Answer – (d) Proton is a charged particle. When it moves in a magnetic field, a magnetic force is applied due to its velocity and hence the momentum changes.

Q9. In Activity 13.7, how do we think the displacement of rod AB will be affected if
(i) current in rod AB is increased; (ii) a stronger horse-shoe magnet is used, and (iii) length of the rod AB is increased?

Answer – In Activity 7, the force acting on a current carrying conductor when placed in a magnetic field is illustrated.
(i) When current in rod AB is increased, the displacement of the rod is increased, as a force acting
on the rod is directly proportional to the current flowing through it. On increasing the current, force on the conductor increases.
(i) If a stronger horse-shoe magnet is used, then the strength of the magnetic field will increase leading to greater force on the rod. Due to this, the displacement of rod will increase.
(ii) Displacement of the conductor is increased with an increase in length of the conductor. On increasing the length, more force will act on the conductor.

Q10. A positively-charged particle (alpha-particle) projected towards the west is deflected towards north by a magnetic field. The direction of magnetic field is (a) towards south (b) towards east (c) downward (d) upward.
Answer – The positively charged particle is moving towards West, i.e. the direction of current is towards West (current flows in the direction of the motion of positive charge). The particle is deflected towards North, so the direction of the force is towards North. Thus, from Fleming’s left-hand rule, the direction of the magnetic field is in an upward direction.






Q11. State Fleming’s left-hand rule.
Answer – 

Q12. What is the principle of an electric motor
Answer – 

Q13. What is the role of the split ring in an electric motor?
Answer – Split rings act as a commutator and its a function is to reverse the direction of current flowing through the coil.

Q14. Explain different ways to induce current in a coil.
Answer – Current is induced in a coil in the following ways:
(i) When a magnet is moved towards or away from the coil or there is a relative motion between coil and magnet, a current is induced in the coil circuit.
(ii) When a current passing through a coil a coil changes, then a current is induced in a coil placed near it.

Q15. State the principle of an electric generator.
Answer

Q16. Name some sources of direct current.
Answer – Some sources of direct current are electrochemical dry cells, solar cells, lead-acid accumulator batteries, DC generators, etc.

Q17. Which sources produce an alternating current?
Answer – Some sources that produce alternating current are AC generators, thermal power stations, car alternators, etc.

Q18.  Choose the correct option. A rectangular coil of copper wires is rotated in a magnetic field. The direction of the induced current changes once in each,
(a) two revolutions (b) one revolution (c) half revolution (d) one-fourth revolution
Answer – After half revolution, the direction of motion of rectangular cool changes. Thus, the direction of induced current changes.

Q19. Name two safety measures commonly used in electric circuits and appliances.
Answer –  Electric fuse and earth wire are two safety measures commonly used in electric circuits.

Q20. An electric oven of 2 kW power rating is operated in a domestic electric circuit (220 V) that has a current rating of 5 A. What result do you expect? Explain.
Answer – Since, current drawn by the oven is greater than the rated value of current, which may cause overloading and excessive heating of the circuit.

21. What precaution should be taken to avoid the overloading of domestic electric circuits?
Answer –  The following precautions should be taken to avoid the overloading domestic electric circuits as given below:
(i) The circuits should be of proper current rating and appliances should be connected accordingly.
(ii) Wires should be checked from time to time those wires whose insulation is worn, should be immediately replaced.

(iii) Connection of too many appliances in a single socket must be avoided.








Exercise Questions – Magnetic Effects Of Electric Current – Chapter 13 (NCERT Solutions & All Extra And Important Questions) – Science (Class 10)

Q1.  Which of the following correctly describes the magnetic field near a long straight wire?
(a) The field consists of straight lines perpendicular to the wire.
(b) The field consists of straight lines parallel to the wire.
(c) The field consists of radial lines originating from the wire.
(d) The field consists of concentric circles centred on the wire.
Answer – (d) The magnetic field lines due to a straight current carrying wire are concentric circles with the centre on the wire.

Q2.  The phenomenon of electromagnetic induction is
(a) the process of charging a body.
(b) the process of generating magnetic field due to a current passing through a coil.
(c) producing induced current in a coil due to relative motion between a magnet and the coil.
(d) the process of rotating a coil of an electric motor.
Answer – (C) The process of producing induce current in a coil due to relative motion between a magnet and the coil is known as electromagnetic induction.

Q3. The device used for producing electric current is called a
(a) generator. (b) galvanometer. (c) ammeter. (d) motor.
Answer – (a) Generator converts mechanical energy to electrical energy.

Q4. The essential difference between an AC generator and a DC generator is that
(a) AC generator has an electromagnet while a DC generator has parmanent magnet.
(b) DC generator will generate a higher voltage.
(c) AC generator will generate a higher voltage.
(d) AC generator has slip rings while the DC generator has a commutator.
Answer – AC generator has slip rings while DC generator has split rings as commutator. Due to slip Rings the current produced by AC generator flows in both the direction while current produced by DC generator flows in single direction.

Q5. At the time of short circuit, the current in the circuit
(a) reduces substantially. (b) does not change. (c) increases heavily. (d) vary continuously.
Answer – (c) Increase heavily.

Q6.  State whether the following statements are true or false.
(a) An electric motor converts mechanical energy into electrical energy.
(b) An electric generator works on the principle of electromagnetic induction.
(c) The field at the centre of a long circular coil carrying current will be parallel straight lines.
(d) A wire with a green insulation is usually the live wire of an electric supply.
Answer – (a) False, electric motor converts electrical energy into mechanical energy.
(b) True,
(c) True,
(d) False, The wire with green insulation is the earth wire and not the live wire.

Q7. List two methods of producing magnetic fields.
Answer –  Three methods of producing magnetic field are as given below
(i). Passing Electric current through a straight conductor.
(ii). Passing Electric current through a circular loop.
(iii). Passing Electric current through a solenoid.

Q8. How does a solenoid behave like a magnet? Can you determine the north and south poles of a current–carrying solenoid with the help of a bar magnet? Explain.
Answer –  A solenoid behaves like a magnet when the electric current passes through it. 
One end of a solenoid behaves as a North Pole and the other end behaves as a South Pole. Use a bar magnet to determine the North and South poles of a current carrying solenoid by using the property, like poles repel and unlike poles attract each other. The end of the solenoid which attracts north pole of a bar magnet is magnetic South Pole of the solenoid. The end of the solenoid which repels the north pole of a bar magnet is the magnetic north pole of the solenoid.

Q9. When is the force experienced by a current–carrying conductor placed in a magnetic field largest?
Answer – The force experienced by a current carrying conductor placed in a magnetic field is the largest when the conductor is kept perpendicular to the direction of the magnetic field.

Q10. Imagine that you are sitting in a chamber with your back to one wall. An electron beam, moving horizontally from back wall towards the front wall, is deflected by a strong magnetic field to your right side. What is the direction of the magnetic field?
Answer – According to Fleming’s left-hand rule, the direction of magnetic field is vertically downward.






Q11. Draw a labelled diagram of an electric motor. Explain its principle and working. What is the function of a split ring in an electric motor?
Answer

Q12. Name some devices in which electric motors are used.
Answer – Some Devices in which electric motors are used are electric fans, refrigerator, mixers, washing machines, computers etc.

Q13.  A coil of insulated copper wire is connected to a galvanometer. What will happen if a bar magnet is
(i) pushed into the coil, (ii) withdrawn from inside the coil, (iii) held stationary inside the coil?
Answer – The Galvanometer shows a deflection which means current is induced in the coil. Current is induced in the coil due to the relative motion between coil and magnet.
The Galvanometer shows a deflection in opposite direction which means current is induced in the opposite direction in this case the direction of motion is in the opposite direction w.r.t coil. There is no deflection in the Galvanometer has no current is induced in the coil this is because there is no relative motion between coil and magnet.

Q14.  Two circular coils A and B are placed closed to each other. If the current in the coil A is changed, will some current be induced in the coil B? Give reason.
Answer – Yes current will be induced in the coil B. When the current in the coil A is changed, The magnetic field around it changes. As the coils are close to each other the magnetic field around coil B changes and hence induces a current in coil B.

Q15. State the rule to determine the direction of a
(i) Magnetic field produced around a straight conductor-carrying current,
(ii) force experienced by a current-carrying straight conductor placed in a magnetic field which is perpendicular to it, and  (iii) current induced in a coil due to its rotation in a magnetic field.
Answer

Q16. Explain the underlying principle and working of an electric generator by drawing a labelled diagram. What is the function of brushes?
Answer

Q17. When does an electric short circuit occur?
Answer – An electric short circuit occurs when the insulation of wires is damaged or there is a fault in the appliance. Due to this the live and neutral wire come in direct contact and the current in the circuit increases abruptly.

Q18. What is the function of an earth wire? Why is it necessary to earth metallic appliances?
Answer – The earth wire is connected to a metallic plate buried deep inside the earth. In this way, the metallic body of the appliance is connected to the Earth, which provides a low resistance conducting path for electric current. Hence, Any leakage of current to the metallic body of the appliance to the earth through each wire. The use and might not get a severe electric shock on touching search and appliances in case of a fault








Examples Questions – Magnetic Effects Of Electric Current – Chapter 13 (NCERT Solutions & All Extra And Important Questions) – Science (Class 10)

Example 13.1A current through a horizontal power line flows in east to west direction. What is the direction of magnetic field at a point directly below it and at a point directly above it?
Solution The current is in the east-west direction. Applying the right-hand thumb rule, we get that the magnetic field (at any point below or above the wire) turns clockwise in a plane perpendicular to the wire, when viewed from the east end, and anti-clockwise, when viewed from the west end.

Example 13.2 – An electron enters a magnetic field at right angles to it, as shown in Fig. 13.14. The direction of force acting on the electron will be (a) to the right. (b) to the left. (c) out of the page. (d) into the page.
Solution Answer is option (d). The direction of force is perpendicular to the direction of magnetic field and current as given by Fleming’s left hand rule. Recall that the direction of current is taken opposite to the direction of motion of electrons. The force is therefore directed into the page.



 

What Is Cable Modem? (Computer Science) – Class 10th

What Is Cable Modem? – Computer Science (Class 10th), Modem Definition & Cable Modem Definition Full Answer Tutorials English Hindi

SUBJECT – COMPUTER SCIENCE
CLASS X (10th)
QUESTION FROM – Internet Basics – Chapter 1
ALL EXTRA & IMPORTANT / EXERCISE QUESTION ANSWER


  1. Question – What Is Cable Modem?
    Answer – The service enables cable operators to provide broadband using the same co-axial cable, that delivers pictures and sounds to your TV set, A cable modem can be added with a set-top box that provides your TV set for internet access. They provide a transmission speed of 1.5 Mbps or more.

Internet Basics – Chapter 1, Computer Awareness – Chapter 1 NCERT Solution, NCERT Solutions For What Is Cable Modem CH 1, NCERT Solution Chemistry, All Important What Is Cable Modem – Chapter 1 NCERT Solution, All Extra Important Questions Answers For Class X What Is Cable Modem – Chapter 1 CBSE, computer class 10 chapter 1 What Is Cable Modem class 10 questions answers What Is Cable Modem class 10 computer science.
For More Questions And Answers, Please Use Our Search Option To Search Those Answers. Please Keep Visiting – www.Study24Hours.Com For More Study Materials. Thank You For Visiting This Site !!



 

Class 10th – Maths Important Questions For 2019 Exams (CBSE & All State Boards)


SUBJECT
Mathematics
CLASS X (10th)
QUESTION FROM – Whole Syllabus (CH 1 To 15)
ALL IMPORTANT QUESTION ANSWER FOR BOARD EXAMS 2019


Hi Friends Welcome To Study24Hours.Com, In This Post Lets Discuss About Some Of The Very Important Questions For Class X (10th) Mathematics Subject For 2019 Board Exams. You Can Grab Those Questions From The Below Images & Also There Is A Video Too. So Please Revise All Those Important Questions Nicely. All The Best For Your Mathematics & All Subject Board Exams. Thanks !!

Also Check Maths Class 10th – Important Test & Sample Papers 2019 (3/5 Sets Available)


Class 10th – Maths Important Questions For 2019 Exams (CBSE & All State Boards)


Chapter 1, Chapter 2 & Chapter 3Class 10th – Maths Important Questions For 2019 Exams (CBSE & All State Boards) 


Chapter 4, Chapter 5 & Chapter 6 – Class 10th – Maths Important Questions For 2019 Exams (CBSE & All State Boards)






Chapter 7, Chapter 8 & Chapter 9 – Class 10th – Maths Important Questions For 2019 Exams (CBSE & All State Boards)


Chapter 10, Chapter 11, Chapter 12 & Chapter 13 – Class 10th – Maths Important Questions For 2019 Exams (CBSE & All State Boards)


Chapter 14 – Class 10th – Maths Important Questions For 2019 Exams (CBSE & All State Boards)







So Here Are Some Questions We Have Picked For You. You Must Try Them Before Your Maths Exams. Kindly Practice Them Nicely Because Those Are The Very Important Questions Which Are Verified By Many Teachers As Well As Students.

CBSE 10 Math,Free Test Papers, Sample Questions, HOTS Questions, CBSE Sample Question Papers for Class 10 Maths – Mock Paper 1 For 2019 Exams, CBSE Class 10 Maths Sample Paper – 2019 Exams, CBSE Class 10 Maths Sample Paper Oswal Book, CBSE Class 10 Maths Sample Paper – All In One Book, CBSE Class 10 Maths Sample Paper 2019 – XamIdea Book, mock test papers class 10 cbse maths, maths sample paper for class 10 2019, class 10 mock test 2019, chapter wise test papers for class 10 maths pdf, cbse class 10 maths chapter wise question bank pdf, sample paper of class 10 maths 2018-19, maths question paper for class 10

For More Questions And Answers, Please Use Our Search Option To Search Those Answers. Please Keep Visiting – www.Study24Hours.Com For More Study Materials. Thank You For Visiting This Site !!