CBSE Class 12 Chemistry – All Chapterwise Important & Extra Questions (PDF Files & Videos)

Hello Friends, Welcome To www.Study24Hours.Com, In This Post Lets Talk About The Important Topics, All NCERT Important & Extra Questions, Important Questions & Topics From NCERT, R.S Aggarwal & HC Verma Book For Your Chemistry Class 12 For Both CBSE & All India State Boards Students From Chapter 1 To Chapter 16. So, Let’s Begin With Our Topic – CBSE Class 12 Chemistry – All Chapterwise Important & Extra Questions,




CBSE Class 12 Chemistry – All Chapterwise Important & Extra Questions (PDF Files & Videos)
So, Dear Students. Here Are The PDF & Video Links Given Below In This Webpage. So, Don’t Forget To Visit www.Study24Hours.Com For All Your Educational Materials Needs. Let’s Go & Download Those PDF’s For Free Here.

Chapter 1 – The Solid State Download File / See Video For More Details
Chapter 2 – Solutions Download File / See Video For More Details
Chapter 3 – Electrochemistry Download File / See Video For More Details
Chapter 4 – Chemical Kinematics Download File / See Video For More Details
Chapter 5 – Surface Chemistry Download File / See Video For More Details
Chapter 6 – General Principals And Process Of Isolations Of Elements Download File / See Video For More Details
Chapter 7 – The p Block Elements Download File / See Video For More Details
Chapter 8 – The d And f Block Elements Download File / See Video For More Details
Chapter 9 – Coordination Compounds Download File / See Video For More Details
Chapter 10 – Haloalkanes And Haloarenes Download File / See Video For More Details
Chapter 11 – Alcohols Phenols And Ethers Download File / See Video For More Details
Chapter 12 – Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Download File / See Video For More Details
Chapter 13 – Amines  Download File / See Video For More Details
Chapter 14 – Biomolecules Download File / See Video For More Details
Chapter 15 – Polymers Download File / See Video For More Details
Chapter 16 – Chemistry In Everyday Life Download PDF / See Video For More Details

So, All The Download Links Are Available Here For 100% Free. You Guys Can Download & Start Your Daily Revisions And Study Further For Your Future. We Successfully Make Available Here All The All The PDF Files Download Links & Fully Explained Video Lectures Of Chapters Like – The Solid States, Solutions, Electrochemistry, Chemical Kinetics, Surface Chemistry, General Principals And Process Of Isolations Of Elements, The p Block Elements, The d And f Block Elements, Coordination Compounds, Haloalkanes And Haloarenes, Alcohols Phenols And Ethers, Alcohols Phenols And Ethers, Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids, Amines, Biomolecules, Polymers & Chemistry In Everyday Life And More NCERT Examplers.

Thanks For Visiting www.Study24Hours.Com, See You Soon & All The Very Best For Your Further Examinations & God May Bless You.





Science – Chapter 2 (Acids, Bases And Salts) Important Questions For 2019 Board Exams – Class 10

SUBJECT – SCIENCE (CHEMISTRY)
CLASS – X (10th)
QUESTION FROM – ACID, BASES AND SALTS (Chapter 2)
ALL EXTRA & IMPORTANT QUESTION ANSWER FOR 2019 EXAMS



Science – Chapter 2 (Acids, Bases And Salts) Important Questions For 2019 Board Exams – Class 10

Q1. Why does phenolphthalein consider as acid base indicator ? [2]
Ans – It is because it turns pinks in basic solutions while it remains colourless in acidic and neutral solutions. It is able to differentiate acids and bases. 


Q2. Name a salt of strong acid HNO3 and a weak base like NH4OH. Represent the reactions that takes place ?
[1]

Ans – The salt that forms due to the below reactions is Ammonium nitrate (NH4NO3). The reactions is represented as :- HNO3 + NH4OH —> NH4NO3

Q3. When is acetic acid called a weak acid through there are 4’H’ atoms in the molecules ? [1]
Ans – Acetic acid is called a monobasic acid because only one of the 4’H’ atoms of the acid get released as H+ ion in solution. 

Q4. (a) Why does acidic solutions conduct electricity ? [1]
(b) Can basic solutions conduct electricity ? 
[1]
(c) Can separation of H+ ions in acidic takes place when HCL is added to a non-aqueous solution ? 
[1]
Ans – (a)  Due to the presence of ions (H+ ions and its counter ions) they conduct electricity.
(b) Yes, basic solutions conduct electricity.
(c) No, there will not be any dissociation of HCL in non-aqueous solution.

Q5. When acid reacts with bases, what types of compounds forms ? [1]
Ans – When acid reacts with bases then Salts and water forms.

Q6. Solution P has a pH of 13, solution Q has a pH of 6 and solution R has a pH of 2. {2}
(a) Which solution will be liberate Ammonia from Ammonia sulphate ?
(b) Which solution is a strong acid ?
Ans – (a) Solution P.
(b) Solution R.



Class 10 Chemistry Important Questions, Class 10 Chemistry Important Questions 2019, Class 10 Chemistry Important Questions 2019 Board Exams, Acids, Bases And Salts Class 10 Chemistry Important Questions 2019 CBSE Exams, Class 10 Chemistry Important Questions 2019 For State Boards, Class 10 Chemistry Important Questions 2019 JAC Boards MP Board UP Board Rajasthan Board, Acids, Bases And Salts Board Exam Important Questions, 2019 Board Exams Me Aane Wale Questions, 2019 Me ane wale questions, 2019 matric board questions science, 2019 10th questions, Acids, Bases And Salts All Extra Questions, Acids, Bases And Salts Sure Shot Questions For 2019 Exams, 
For More Questions And Answers, Please Use Our Search Option To Search Those Answers. Please Keep Visiting – www.Study24Hours.Com For More Study Materials. Thank You For Visiting This Site !!

Science – Chapter 1 (Chemical Reactions And Equations) Important Questions For 2019 Board Exams – Class 10

SUBJECT – SCIENCE (CHEMISTRY)
CLASS – X (10th)
QUESTION FROM – CHEMICAL REACTIONS & EQUATIONS
ALL EXTRA & IMPORTANT QUESTION ANSWER FOR 2019 EXAMS



Science – Chapter 1 (Chemical Reactions And Equations) Important Questions For 2019 Board Exams – Class 10 (CBSE & All State Boards Questions)

Q1. What is meant by thermal decomposition ? (1)
Answer – It is defined as the decomposition of chemical compounds after absorption of heat.

Q2. How does the food become rancid ? (1)
Answer – Food becomes rancid when fat and oils present in the food get oxidized.

Q3. On what chemical law, balancing of chemical equations is based ? (1)
Answer – Balancing of chemical equation is based on the law of conservation of mass.

Q4. What is lime -water test for the detection of carbon dioxide ? 
(2)
Answer – When carbon dioxide gas passes through lime water it turns milky due to the formation of milky suspension (precipitate) of calcium carbonate. Carbon dioxide is produced by the action of dilute HCl on sodium carbonate.

Q5. A copper coin is kept in a solution of silver nitrate for some time. What will happen to the coin and the colour of the solution ?
(2)
Answer – We know that copper is more reactive than silver, so it will displace silver from its salt solution – Cu(S)+2AgNO3(aq) –> Cu(NO3)2(aq) + 2Ag(s)

Q6. (A) Why can a chemical change not be normally reversed ? (1)
Answer – In chemical change some bonds breaks and some bonds form. The products are quite different from the reactants. Therefore normally some chemical reactions can’t be reversed.

(B) Why does AgCI keep in dark place ? (1)
Answer – Because in presence of sunlight it decomposes.

(C) Represent decomposition of ferrous sulphate with the help of balanced chemical equation. (1)
Answer – 2FeSO4(s) –> Fe2O3(s)+SO2(g)+SO3(g)

(D) Can rusting of iron take place in distilled water ?
(1)
Answer – No rusting of iron cannot take place in distilled water because it neither contains dissolved oxygen nor CO2, both are essential for rusting of iron.

(E) Name the chemical present in photographic film ?
(1)
Answer – AgBr.



Science - Chapter 1 (Chemical Reactions And Equations) Important Questions For 2019 Board Exams - Class 10
Class 10 Chemistry Important Questions, Class 10 Chemistry Important Questions 2019, Class 10 Chemistry Important Questions 2019 Board Exams, Class 10 Chemistry Important Questions 2019 CBSE Exams, Class 10 Chemistry Important Questions 2019 For State Boards, Class 10 Chemistry Important Questions 2019 JAC Boards MP Board UP Board Rajasthan Board, Board Exam Important Questions, 2019 Board Exams Me Aane Wale Questions, 2019 Me ane wale questions, 2019 matric board questions science, 2019 10th questions.
For More Questions And Answers, Please Use Our Search Option To Search Those Answers. Please Keep Visiting – www.Study24Hours.Com For More Study Materials. Thank You For Visiting This Site !!