SSC General Awareness – Top 20 Questions For 2020 SSC Exams

By | 10th July 2019

SSC General Awareness – Practice Paper-1 (2020 Exams)
For Exams – SSC
Year2020
Type Of Subject – History In General Awareness



SSC General Awareness – Top 20 Questions For 2020 SSC Exams


Q1. Arrange the following in chronological order :
1. Tughlaqs 2. Lodis 3. Saiyids 4. Ilbari Turks 5. Khiljis
(a) 1, 2, 3, 4, 5 (b) 5, 4, 3, 2, 1 (c) 2, 4, 5, 3, 1 (d) 4, 5, 1, 3, 2

Q2. Who was the founder of The Servants of India Society?
(a) G..K. Gokhale (b) M.G. Ranade (c) B.G. Tilak (d) Bipin Chandra Pal

Q3. Mahatma Gandhi was profoundly influenced by the writings of :-
(a) Bernard Shaw (b) Karl Marx (c) Lenin (d) Leo Tolstoy

Q4. The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was :-
(a) Vishnu Gupta (b) Upa Gupta (c) Brahma Gupta (d) Brihadratha

Q5. The Lodi dynasty was founded by :-
(a) Ibrahim Lodi (b) Sikandar Lodi (c) Bahlol Lodi (d) Khizr Khan

Q6. Harshvardhana was defeated by
(a) Prabhakaravardhana (b) Pulakesin II (c) Narasimhasvarma Pallava (d) Sasanka

Q7. Who among the following was an illiterate ?
(a) Jahangir (b) Shah Jahan (c) Akbar (d) Aurangazeb

Q8. Which Governor General is associated with Doctrine of Lapse ? 
(a) Lord Ripon (b) Lord Dalhousie (c) Lord Bentinck (d) Lord Curzon




Q9. The Greek ambassador sent to Chandragupta Maurya’s Court was :
(a) Kautilya (b) Seleucus Nicator (c) Megasthenes (d) Justin

Q10. Identify the European power from whom Shivaji obtained cannons and ammunition:
(a) The French (b) The Portuguese (c) The Dutch (d) The English

Q11. The call of “Back to the Vedas” was given by:
(a) Swami Vivekananda (b) Swami Dayanand Saraswati (c) Aurobindo Ghosh (d) Raja Ram Mohan Roy

12. Simon Commission was boycotted by the nationalist leaders of India because:
(a) they felt that it was only an eyewash (b) all the members of the Commission were English (c) the members of the Commission were biased against India (d) it did not meet the demands of the Indians .

Q13. Who among the following British persons admitted the Revolt of 1857 as a national revolt?
(a) Lord Dalhousie (b) Lord Canning (c) Lord Ellenborough (d) Disraeli

Q14. Which of the following is called the ‘shrimp capital of India’?
(a) Mangalore (b) Nagapatnam (c) Kochi (d) Nellore

Q15. Mention the place where Buddha attained enlightenment :-
(a) Sarnath (b) Bodh Gaya (c) Kapilavastu (d) Rajgriha

Q16. Coronation of Shivaji took place in :-
(a) 1627 A.D. (b) 1674 A.D. (c) 1680 A.D. (d) 1670 A.D.

Q17. The System of Dyarchy was introduced in India in :-
(a) 1909 (b) 1935 (c) 1919 (d) 1945

Q18. The Editor of ‘Young India’ and ‘Harijan’ was :-
(a) Nehru (b) Ambedkar (c) Mahatma Gandhi (d) Subash Chandra Bose

Q19. Who of the following attended all the Three Round Table Conferences?
(a) B.R. Ambedkar (b) M.M. Malavia (c) Vallabhbhai Patel (d) Gandhiji

Q20. Which king is referred to as Devanampiya Piyadassi (Beloved of the Gods) in the inscriptions?
(a) Asoka (b) Harsha (c) Bindusara (d) Chandragupta Maury.






Answer Keys For SSC General Awareness – Practice Paper-1 (2020 Exams)
1.(d)  2(d)  3(d)  4(b)  5.(c)  6.(b)  7.(c)  8.(b)
9. (c) 10. (b) 11. (b) 12. (b) 13. (d) 14. (d) 15. (b) 16. (b) 17. (c) 18. (c) 19. (a) 20. (a)



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *