Sources Of Energy – Chapter 14 (NCERT Solutions & All Extra And Important Questions) – Science (Class 10)

By | 28th January 2019

SUBJECT – SCIENCE
CLASS – X (10th)
QUESTION FROM – Sources Of Energy – Chapter 14
ALL EXTRA & IMPORTANT / EXERCISE QUESTION ANSWER


Hi Friends, Welcome To – Study24Hours.Com, Here We Are Giving You Some Very Important Question & Answers From The Chapter Sources Of Energy – Chapter 14. Sources Of Energy Is The 14th Chapter Of Your Science NCERT Book Of Class X. So Check Out All Of Them & Please Revise All Of These Questions Before Your Exam. So Please Remember To Visit – www.Study24Hours.Com Daily For All Study Materials And More.



Sources Of Energy – Chapter 14 (NCERT Solutions) – Science (Class 10)


Intext Questions – Sources Of Energy – Chapter 14 (NCERT Solutions & All Extra And Important Questions) – Science (Class 10)

Q1. What is a good source of energy?
Answer – If a source of energy is easily accessible, easy to stored and transport has very good calorific value and available cheaply then it is a good source of energy. 

A good source of energy has following characteristics:-
(I) It could do a large amount of work per unit volume.
(ii) It should have high calorific value.
(iii) it should not leave behind any undesirable substance.
(iv) advanced easily in air at a moderate rate. 

Q2. What is a good fuel?
Answer – A good fuel is the one which burns completely without producing smoke or ash. It produces a large number of heat by burning a small quantity of it. It possesses all the characteristic of a good source of energy.

Q3. If you could use any source of energy for heating your food, which one would you use and why?
Answer – We would use an oven or heater to heat up food, instead of a stove or chulha. Because it heats the food faster, preserving the nutritional values of food.

Q4. What are the disadvantages of fossil fuels?
Answer – The disadvantages of fossil fuels are as follows:-
(I) it causes air pollution,
(ii) they earth formed under the Earth surface by a long process which takes millions of years to form.
(iii) it is a non renewable source of energy.
Sources Of Energy – Chapter 14 (NCERT Solutions) – Science (Class 10)
Q5. Why are we looking at alternate sources of energy?
Answer – We are looking at the alternative source of energy because the fossil fuels cannot be replenished back. Also, the rate at which we are using them will exhaust them soon. To meet the rising demand we have to use alternative sources of energy.

Q6. How has the traditional use of wind and water energy been modified for our convenience?
Answer – The windmills which have been traditionally used are converted to wind energy farms which contain a large
number of windmills to increase our energy output Hydropower plants are now associated with dams to produce electricity.



Q7. What kind of mirror – concave, convex or plain – would be best suited for use in a solar cooker? Why?
Answer – Concave mirror is best suited for use in a solar cooker. This is because it is a converging mirror and converges a large amount of light of the sun into the solar cooker.

Q8. What are the limitations of the energy that can be obtained from the oceans?
Answer –  The limitations of energy obtained from oceans are as given below,
(i) Locations, where dams can be built for tidal energy.
(ii) Wave energy is obtained only where waves are strong.
(iii) Efficient commercial exploitation of Ocean thermal energy is difficult.

Q9. What is geothermal energy?
Answer – Geothermal energy is the energy obtained from the hot spots in the earth’s crust. Underground water coming in contact with the hot spot, gets converted into steam and is trapped in rocks. This steam is routed through pipes to turbines and is used to generate electricity.

Q10. What are the advantages of nuclear energy?
Answer – Tremendous amount of energy is released during the nuclear reaction. This is much larger as compared to the same amount of any other fuel.

Q11. Can any source of energy be pollution-free? Why or why not?
Answer – No source of energy can be pollution free. Every time a source of energy exploited or used or consumed. It causes environmental pollution.

Q12. Hydrogen has been used as rocket fuel. Would you consider it a cleaner fuel than CNG? Why or why not?
Answer – Yes, because the burning of hydrogen releases water and burning of CNG produces carbon dioxide. This gas causes the greenhouse effect on the earth.

Q13. Name two energy sources that you would consider to be renewable. Give reasons for your choices.
Answer –  (i) Hydropower as water is replenished by the water cycle.
(ii) Wind power, as wind power keeps blowing due to uneven heating of the earth by the sun.

Q14. Give the names of two energy sources that you would consider to be exhaustible. Give reasons for your choices.
Answer – Fossil fuels like coal and petroleum are exhaustible. The condition that existed on the earth and led to their formation, no longer exist today. Thus, the rate at which they are used up today, will lead to their depletion soon.








Exercise Questions Answers – Sources Of Energy – Chapter 14 (NCERT Solutions & All Extra And Important Questions) – Science (Class 10)

Q1. A solar water heater cannot be used to get hot water on
(a) a sunny day. (b) a cloudy day. (c) a hot day. (d) a windy day.

Answer – (b) On a cloudy day there will be the least availability of solar energy. So, a solar heater will not work on that day. 

Q2. Which of the following is not an example of a biomass energy source?
(a) Wood (b) Gobar-gas (c) Nuclear energy (d) Coal
Answer – (c) Nuclear energy is not an example of biomass energy source.

Q3. Most of the sources of energy we use represent stored solar energy. Which of the following is not ultimately derived from the Sun’s energy?
(a) Geothermal energy (b) Wind energy (c) Nuclear energy (d) Biomass.
Answer – Nuclear energy is the only energy which is ultimately derived from the sun’s energy.

Q4. Compare and contrast fossil fuels and the Sun as direct sources of energy.
Answer – The difference between fossil fuels and the sun are given below,
Fossil Fuels
(i). These non-renewable sources.
(ii) These are exhaustible sources.
(iii) These cause environmental pollution.
(iv) These are expensive.
(v) These have to be extracted for use.
Sun
(i) It is a renewable source.
(ii) It is a non-exhaustible source.
(iii) It is a non-polluting source.
(iv) it is not expensive but setting of devices such as a “solar cell” is costly. (One-time investment)
(v) It is more easily available.

Q5. Compare and contrast bio-mass and hydroelectricity as sources of energy.
Answer – The similarity between both is that they are a renewable source of energy. The differences between biomass and hydroelectricity are given below,
Bio-Mass
(i) The residue is used as manure,
(ii) It is less expensive.
(iii) It helps in the disposal of organic waste.
Hydroelectricity
(i) No residue is left.
(ii) It is expensive in terms of construction of dams.
(iii) It does not produce any organic waste.





Q6. What are the limitations of extracting energy from – (a) the wind? (b) waves? (c) tides?
Answer – This Answer will be added soon!

Q7. On what basis would you classify energy sources as
(a) renewable and non-renewable?
(b) exhaustible and inexhaustible? Are the options are given in (a) and (b) the same?
Answer –
(a) renewable and non-renewable?
I. The sources of energy which can be replenished in a short time are called renewable resources. The sources of energy which take a long time to replenish what do not replenish are non-renewal resources.
(b) exhaustible and inexhaustible? Are the options are given in (a) and (b) the same?
II. the sources of energy which are limited and may get exhausted are exhaustible source. 2 sources of energy recharge unlimited and will never get exhausted are inexhaustible source. Renewable sources are inexhaustible sources, wild, not renewable sources are exhaustible sources.

Q8. What are the qualities of an ideal source of energy?
Answer – An ideal source of energy has the following qualities,
(i) Production of a large amount of heat energy,
(ii) Easily accessible,
(iii) Easy to store within the space,
(iv) Easy to transport,
(v) Possibly inexhaustible cost-effective fuel,
(vi) No production of toxic byproducts
(vii) Not pollute the environment.

Q9. What are the advantages and disadvantages of using a solar cooker? Are there places where solar cookers would have limited utility?
Answer
Advantages:-

i. It is easy to handle a solar cooker.
ii. The nutrients of food do not get destroyed.
iii. Cooks food without causing any pollution.
iv. It is economical to use a solar cooker. 
Disadvantages:-
1. solar energy is not available at all time and at all the place.
2. It cannot be used at night and in cloudy day.
3. It cannot be used for baking and frying purpose.
4. It takes more time to cook food.
5. the direction of solar cooker is to be changed continuously towards the direction of sun.
Sources Of Energy – Chapter 14 (NCERT Solutions) – Science (Class 10)

Q10. What are the environmental consequences of the increasing demand for energy? What steps would you suggest to reduce energy consumption?
Answer – Increasing demand for energy is adversely affecting our environment in the following ways,

I. Extraction of resources from nature disturbs many natural cycles and also cause air pollution.
II. Use of energy sources and disposal of end products into the air, water and soil causes production.
III. Greenhouse effect is caused by pouring of gaseous toxins into the air. This has resulted in global warming.
IV. Cutting of trees results in soil erosion, floods etc.
(a) Using environment-friendly fuels such as biogas and CNG etc,
(b) Planting more trees,
(c) Encouraging the recycling of materials,
(d) Properly disposing off garbage,
(e) Using biodegradable substances over plastic.


Sources Of Energy – Chapter 14 (NCERT Solutions) – Science (Class 10)

sources of energy class 10 notes sources of energy class 10 ppt sources of energy class 10 notes pdf sources of energy class 10 ncert solutions sources of energy class 10 pdf sources of energy class 10 ncert notes sources of energy class 10 project sources of energy class 10 questions and answers pdf sources of energy class 10 important questions sources of energy class 10 assignment sources of energy class 10 answers sources of energy class 10 avanti sources of energy class 10 activities sources of energy class 10 animation sources of energy class 10 aglasem sources of energy class 10 activity 14.1 sources of energy class 10 notes aglasem sources of energy class 10 important questions and answers sources of energy class 10 a sources of energy class 10 board questions sources of energy class 10 by divyam gupta sources of energy class 10 best notes sources of energy class 10 question bank sources of energy class 10 ncert book sources of energy class 10 concept map sources of energy class 10 cbse notes sources of energy class 10 cbse questions sources of energy class 10 cbse important questions sources of energy class 10 cbse ppt sources of energy class 10 chapter sources of energy class 10 cbse pdf sources of energy class 10 cbse notes pdf sources of energy class 10 canvas sources of energy class 10 detailed notes sources of energy class 10 dronstudy sources of energy class 10 deltastep sources of energy class 10 divyam gupta sources of energy class 10 videos download sources of energy class 10 pdf download sources of energy class 10 ppt download sources of energy class 10 notes pdf download sources of energy ppt class 10 cbse download download ppt on sources of energy class 10 download ppt on sources of energy class 10 cbse sources of energy class 10 explanation in hindi sources of energy class 10 exam fear sources of energy class 10 edumantra sources of energy class 10 easy notes sources of energy class 10 exemplar sources of energy for class 10 notes for sources of energy class 10 questions from sources of energy class 10 sources of energy ppt for class 10 sources of energy class 10 gradestack conventional sources of energy class 10 geography non conventional sources of energy class 10 geography sources of energy class 10 hots questions sources of energy class 10 handwritten notes sources of energy class 10 hindi sources of energy class 10 shiksha house sources of energy class 10 notes in hindi sources of energy class 10 introduction sources of energy class 10 intext questions sources of energy class 10 important notes sources of energy class 10 in kannada sources of energy class 10 jsunil sources of energy class 10 key notes sources of energy class 10 learncbse sources of energy class 10 lakhmir singh sources of energy class 10 lesson sources of energy class 10 lecture sources of energy class 10 mcq sources of energy class 10 mcq pdf sources of energy class 10 meritnation sources of energy class 10 1 mark questions sources of energy class 10 study material sources of energy class 10 ncert pdf sources of energy class 10 notes vedantu sources of energy class 10 notes ppt sources of energy class 10 online test sources of energy of class 10 sources of energy of class 10 notes notes of sources of energy class 10 pdf questions on sources of energy class 10 ppt on sources of energy class 10 assignment on sources of energy class 10 project on sources of energy class 10 notes of sources of energy class 10 dronstudy mcq on sources of energy class 10 sources of energy class 10 physics sources of energy class 10 pdf notes sources of energy class 10 project file sources of energy class 10 previous year questions sources of energy class 10 physics wallah sources of energy class 10 pustack sources of energy class 10 physics notes sources of energy class 10 questions and answers sources of energy class 10 quiz sources of energy class 10 revision notes sources of energy class 10 revision sources of energy class 10 study rankers renewable sources of energy class 10 non renewable sources of energy class 10 sources of energy class 10 seminar sources of energy class 10 slideshare sources of energy class 10 ppt slideshare sources of energy class 10 textbook pdf sources of energy class 10 textbook class 10th sources of energy sources of energy class 10 excellup sources of energy class 10 vedantu sources of energy class 10 worksheet sources of energy class 10 wikipedia sources of energy class 10 weightage sources of energy class 10 important questions with answers what are conventional sources of energy class 10 what are non conventional sources of energy class 10 what is sources of energy for class 10 sources of energy class 10 youtube sources of energy class 10 chapter 14 chapter 14 sources of energy class 10 notes class 10 physics chapter 3 sources of energy


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *