Management Of Natural Resources – Chapter 16 (NCERT Solutions & All Extra And Important Questions) – Science (Class 10)

By | 22nd January 2019

SUBJECT – SCIENCE
CLASS – X (10th)
QUESTION FROM – Management Of Natural Resources – Chapter 16
ALL EXTRA & IMPORTANT / EXERCISE QUESTION ANSWER


Hi Friends, Welcome To – Study24Hours.Com, Here We Are Giving You Some Very Important Question & Answers From The Chapter Management Of Natural Resources. Management Of Natural Resources Is The 16th Chapter Of Your Science NCERT Book Of Class X. So Check Out All Of Them & Please Revise All Of These Questions Before Your Exam. So Please Remember To Visit – www.Study24Hours.Com Daily For All Study Materials And More.







INTEXT QUESTIONS – Management Of Natural Resources – Chapter 16 (NCERT Solutions & All Extra And Important Questions) – Science (Class 10)


Q1. What changes can you make in your habits to become more environment-friendly? (Page 271)
Answer – We should try and know about how our choices of using natural resources affect the environment. Use of using renewable resources and biodegradable stuff should be promoted, e.g.
(I) Use of paper bags instead of plastic.
(ii) Use of energy sources like LPG, solar energy, which do not cause pollution.
(iii) Use of substances which can be recycled or can be reused.

Q2. What would be the advantages of exploiting resources with short-term aims? (Page 271)
Answer – Exploiting natural resources with short term aims has some advantages. First of all, it takes millions of years for the formation of natural resources and it is not possible to renew them.
Hence, the aims with long termed perspective is that these resources must last for the generations to come. For this, short term aim must be avoided. Our current basic needs can be fulfilled only by awareness.
The expenditure for short term requirements will be less and there will be full utilisation of resources and the wastage will be very low

Q3. How would these advantages differ from the advantages of using a long-term perspective in managing our resources? (Page 271)
Answer –  

Q4. Why do you think that there should be an equitable distribution of resources? 
What forces would be working against an equitable distribution of our resources? (Page 271)
Answer – There should be the equitable distribution of resources among all people rich and poor so that all benefited from the development of these resources.
Such an even distribution of resources restrict the exploitation, wastage and misuse of these resources. The poor will also get a chance to get the benefit for himself and this way the society will improve. Unfortunately, it has been observed that mainly the rich and the powerful take the full advantage of these resources and the poor are devoid of its pleasure. Thus, the use of resources by rich and powerful people for their personal benefit work against the equitable distribution.

Q5. Why should we conserve forests and wildlife? (Page 275)
Answer – We must conserve our forest as they are of Great value because,
I) forest help in the production of land and retaining subsoil water.
II) what is check floods and maintain the ecosystem.
Why life is important for us because,
I) they provide create an aesthetic value of human beings,
II) they help in maintaining ecological balance.

Q6. Suggest some approaches towards the conservation of forests? (Page 275)
Answer – Various approaches are required for the conservation of forests. Afforestation is one of the most important approaches.
Besides this approach, the following steps should be taken:
(i) Deforestation should be banned.
(Ii) People should be made more aware of the importance of forests.
(ii) The protected areas should be managed by local people which would be quiet efficient.
(iv) National parks and sanctuaries should be formed to conserve the biodiversity.
(v) Hunting should be banned and laws should be formulated against hunting.
(vi) There should be proper laws for the exploitation of forest resources.

Q7. Find out about the traditional systems of water harvesting/ management in your region? (Page 278)
Answer – There are many traditional methods of water harvesting or management. these are khadin, ponds, tala etc. Also, wells have been dugged for drinking water and irrigation purpose. Canon has been developed and water reservoirs are made by the government for providing proper drinking water.

Q8. Compare the above system with the probable systems in hilly/ mountainous areas or plains or plateau regions. (Page 278)
Answer – In hilly or mountains areas most of the rainwater flows fast downwards and thus, people have more opportunity of water harvesting well in plains and plateau, the water flows with slow speed and most of it is for percolated down in the soil.

Q9. Find out the source of water in your region/locality. Is water from this Is source available to all people living in that area? (Page 278)
Answer – There are mainly two sources of water in our locality Handpump and municipality supply.
The water from a hand pump is available to all people but access to municipality water is restricted to developed colonies only.


NCERT EXERCISE QUESTIONS –  Management Of Natural Resources – Chapter 16 (NCERT Solutions & All Extra And Important Questions) – Science (Class 10)






Q1. What changes would you suggest in your home in order to be environment-friendly?
Answer – Certain changes can be incorporated in our daily routine at home to make it more eco-friendly.
(I) We should plant different kinds of shady plants, fruit and vegetable bearing trees.
(ii) We should use water and electricity efficiently in routine activities.
(iii) Food should be properly stored to avoid any spoilage, thereby preventing its wastage.
(iv) There should be a proper drainage system for the water to pass in the drains.
(v). That should be proper disposal of water.
(vi) Dustbins and other waste product should be properly covered and the garbage be dumped around the houses.

 

Q2. Can you suggest some changes to your school which would make it environment-friendly?
Answer –  (I) to make our school environment-friendly it is essential to plan different kinds of shady and fruity trees. The different flowering plant should also be planted.
(ii) Waste material such as used paper for oil empty packet should be properly thrown into the dustbin.

 

Q3. We saw in this chapter that there are four main stakeholders when it comes to forests and wildlife. Which among these should have the authority to decide the management of forest produce? Why do you think so?
Answer – Out of the four categories of stakeholders, the local people living around the forest areas should be given the authority to decide the management of forest produce. This is because the traditional method of exploitation of natural resources employed by the local people ensure that the sustainable of resources is maintained and they remain conserved in sufficient amount to meet the needs of future generation.
Their traditional methods ensure the recovery and regrowth of resources after they have used them, e.g. in the reserved area of great Himalayan National Park, when nomadic shepherds were allowed to graze their sheep in the alpine meadows during summers, the grass regrew naturally after grazing.
But, without the regular grazing by sheep today in that area, the grass first grows very tall and then falls over there, preventing fresh growth. There are also some examples of local people that have been working traditionally for the conservation of forests like Bishnoi community in Rajasthan. So, I think nobody can manage the use of forest resources as efficiently as the local people can do.

 

Q4. How can you as an individual contributor or make a difference to the management of (a) forests and wildlife, (b) water resources and (c) coal and petroleum?
Answer – 
(i) Forest & Wildlife
(a) We should judiciously use the forest products.
(b) Cutting of trees for paper, timber, etc., should be So controlled.
(C) The killing of wild animals for their skin, horns, etc., should be banned.
(d) Afforestation should be practised.
(e) Management of the forest should be given to local people.
(ii) Water resources
(a) Leaking taps should be repaired.
(b) Water from industries should not be directly dumped in the river water, thus reducing water
pollution.
(c) Use of insecticides and pesticides should be minimised, which are usually washed away with
rain. They contaminate river water and underground water.
(d) Methods like rainwater harvesting, construction of canal should be promoted. Construction of
dams may also prove beneficial,
(iii) Coal & Petroleum

(a) Use of coal and petroleum as a source of energy should we minimise should be promoted
should be minimised should be promoted.
(b) Use of CNG or LPG as fuels in automobiles
should be promoted.
Q5. What can you as an individual do to reduce your consumption of the various natural resources?
Answer – The following activities can help in reducing the consumption of various natural resources:

(I) Use of solar cooker and minimum use of cooking gas.
(ii) Closing all taps when not in use.
(iii) Switching off electric appliances when not in use.
(iv) Making minimum use of auto-vehicles and more of public transport vehicles.
(v) Minimum use of air conditioners.

(vi) Avoid wastage of food.

 

Q6. List five things you have done over the last one week to —
(a) conserve our natural resources.
(b) increase the pressure on our natural resources.
Answer –
(i) conserve our natural resources.
(a) Limited use of water
(b) Plantation in free areas
(c) Irrigation of plants
(d) Limited use of petrol/diesel
(e) Smokeless fuel utilisation
(ii) increase the pressure on our natural resources.
(a) Extra use of water
(b) Day and night lighting
(c) Unnecessary traffic due to use of car
(d) Burning of polythene and wastes
(e) Destroying the plants

 

Q7. On the basis of the issues raised in this chapter, what changes would you
incorporate in your lifestyle in a move towards sustainable use of our resources?
Answer – On the basis of issues raised in this chapter, we would
Incorporate the 3 Rs in our lifestyle and a move towards limited use of petrol/diesel, water conservation, more
plantation, use of LPG in homes, use of biodegradable products, etc. We will work towards sustainable utilisation of resources.



Management Of Natural Resources – Chapter 2, Management Of Natural Resources – Chapter 2 NCERT Solution, NCERT Solutions For Management Of Natural Resources CH 2, NCERT Solution Physics, All Important Management Of Natural Resources – Chapter 2 NCERT Solution, All Extra Important Questions Answers For Class X Management Of Natural Resources – Chapter 2 CBSE, chemistry class 10 chapter 2 chemical Management Of Natural Resources class 10 questions answers chemistry class 10 chapter 2 class 10 science chapter 2 in hindi Management Of Natural Resources class 10 ncert solutions pdf Management Of Natural Resources class 10 ppt Management Of Natural Resources class 10 test Management Of Natural Resources class 10 important questions, class 10 pdf science free, Video Chapter 1 NCERT Solution Science
For More Questions And Answers, Please Use Our Search Option To Search Those Answers. Please Keep Visiting – www.Study24Hours.Com For More Study Materials. Thank You For Visiting This Site !!






Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *