Our Environment – Chapter 15 (NCERT Solutions & All Extra And Important Questions) – Science (Class 10)

By | 25th January 2019

SUBJECT – SCIENCE
CLASS – X (10th)
QUESTION FROM – Our Environment – Chapter 15
ALL EXTRA & IMPORTANT / EXERCISE QUESTION ANSWER


Hi Friends, Welcome To – Study24Hours.Com, Here We Are Giving You Some Very Important Question & Answers From The Chapter Our Environment – Chapter 15. Our Environment Is The 15th Chapter Of Your Science NCERT Book Of Class X. So Check Out All Of Them & Please Revise All Of These Questions Before Your Exam. So Please Remember To Visit – www.Study24Hours.Com Daily For All Study Materials And More.







INTEXT QUESTIONS – Our Environment – Chapter 15 (NCERT Solutions & All Extra And Important Questions) – Science (Class 10)


Q1. What are trophic levels? Give an example of a food chain and state the different trophic levels in it. (Page – 260)
Answer – The transfer of food or energy takes place through various levels in the food chain, which are known as trophic levels for example, (Trees ⟩⟩ Rabbit ⟩⟩ Snakes ⟩⟩ Hawk)

Q2. What is the role of decomposers in the ecosystem? (Page – 260)
Answer – Organism that feeds on dead plants and animals are called decomposers. Eg. Bacteria fungi etc. The breakdown the complex organic compounds present in the dead remains into simpler substances and obtain nutrition from them. The substances are released into the soil and the atmosphere.

Q3.  Why are some substances biodegradable and some non-biodegradable? (Page – 262)
Answer – Certain substances are easily acted upon by the enzymes of saprophytes and get converted into simpler substances, hence are biodegradable. Whereas certain substances like plastic, etc., cannot be degraded by the action of enzymes and thus, are called non-biodegradable.

Q4. Give any two ways in which biodegradable substances would affect the environment? (Page – 262)
Answer – The two ways in which biodegradable substances would affect the environment are:
(i) Their degradation may release certain gases in the atmosphere thereby, polluting the environment.
(ii) They may become breeding places of flies and many other pests, thus causing diseases.

Q5. Give any two ways in which non-biodegradable substances would affect the environment? (Page – 262)
Answer – The two ways in which non-biodegradable substances would affect the environment are:
(i) They make the environment poisonous and unfit for the survival of living forms of life.
(ii) They block the transfer of energy and minerals in the ecosystem. 

Q6. What is ozone and how does it affect any ecosystem? (Page – 264)
Answer – Ozone is a triatomic molecule i.e made up of 3 atoms of oxygen join together. Its molecular formula is O3.
It can affect any ecosystem in the following ways :
(i) It protects against ultraviolet rays if, the present is stratosphere.
(ii) Ozone dissipates the energy of UV rays by undergoing dissociation followed reassociation.
2O3 —> 3O2 + Energy
(iii) In the atmosphere, it is highly toxic and causes injury to mucous membranes, eye irritation and internal haemorrhages in animals and humans.

Q7. How can you help in reducing the problem of waste disposal? Give any two methods. (Page – 264)
Answer – Answer will be added soon.








NCERT EXERCISE QUESTIONS –  Our Environment – Chapter 15 (NCERT Solutions & All Extra And Important Questions) – Science (Class 10)


Q1. Which of the following groups contain only biodegradable items?
(a) Grass, flowers and leather
(b) Grass, wood and plastic
(c) Fruit-peels, cake and lime-juice
(d) Cake, wood and grass
Answer – Answer will be added soon.

Q2. Which of the following constitute a food-chain?
(a) Grass, wheat and mango
(b) Grass, goat and human
(c) Goat, cow and elephant
(d) Grass, fish and goat
Answer – Answer will be added soon.

Q3. Which of the following are environment-friendly practices?
(a) Carrying cloth-bags to put purchases in while shopping
(b) Switching off unnecessary lights and fans
(c) Walking to school instead of getting your mother to drop you on her scooter
(d) All of the above
Answer – Answer will be added soon.

Q4. What will happen if we kill all the organisms in one trophic level?
Answer – If we kill all the organisms in one trophic level, the lower trophic level will grow more in number and the higher trophic level will not survive. Hence, the flow of energy from one trophic level to other will not take place.

Q5. Will the impact of removing all the organisms in a trophic level be different for different trophic levels? Can the organisms of any trophic level be removed without causing any damage to the ecosystem?
Answer – (I) Yes, the impact of removing all the organism in a trophic level will be different for different trophic levels. The lower tropic level of an ecosystem has a greater number of individuals then the higher trophic levels. Removal of the producer will affect all the organism of successive trophic level and it will threaten their survival. The removal of the higher trophic level will lead to an increase in an organism of the lower trophic level and the organism of the higher trophic level will die due to the shortage of food.

(II) No removal of all organism of it tropic level will disturb the ecosystem killing of the higher trophic level organism will cause an explosion in the population of the lower level organism will cause an explosion in the population of the level organism. This will adversely affect the ecosystem.

Q6. What is biological magnification? Will the levels of this magnification be different at
different levels of the ecosystem?
Answer – Biological magnification refers to the increase in the concentration of certain toxicants at each successive trophic level. No, the levels of magnification will not be same in all trophic levels. When the chemical does not get degraded and get accumulated progressively at each trophic level, it leads to biomagnification. Biomagnification is more in an organism of higher trophic level.

Q7. What are the problems caused by the non-biodegradable wastes that we generate?
Answer – Answer will be added soon.

Q8. If all the waste we generate is biodegradable, will this have no impact on the
environment?
Answer –  If all the waste is biodegradable, then there will be no accumulation of waste and the Earth would be a cleaner place to live. But if this biodegradable waste is too large in amount then its slow degradation may lead to air pollution (due to the release of gases) as well as water and land pollution.Q9. Why is damage to the ozone layer a cause for concern? What steps are being taken
to limit this damage?
Answer – Thinning of ozone layer present in the stratosphere is called depletion of the ozone layer. Due to depletion of ozone layer, harmful ultraviolet radiations can reach the surface of Earth, which may lead to skin diseases, cancer, etc. To reduce the depletion of the ozone layer, the use of chlorofluorocarbons has been minimised. In 1987, the UNEP has passed an agreement to freeze CFC production at 1986 levels.

 



Our Environment – Chapter 15, Our Environment – Chapter 15 NCERT Solution, NCERT Solutions For Management Of Natural Resources CH 2, NCERT Solution Physics, All Important Management Of Natural Our Environment – Chapter 15 NCERT Solution, All Extra Important Questions Answers For Class X Our Environment – Chapter 15 CBSE, class 10 chapter 15 chemical Our Environment – Chapter 15 class 10 questions answers class 10 chapter 15 class 10 science chapter 15 in Hindi Our Environment – Chapter 15 class 10 ncert solutions pdf Management Of Natural Resources class 10 ppt Management Of Natural Resources class 10 test Management Of Our Environment – Chapter 15 class 10 important questions, class 10 pdf science free, Video Chapter 15 NCERT Solution Science
For More Questions And Answers, Please Use Our Search Option To Search Those Answers. Please Keep Visiting – www.Study24Hours.Com For More Study Materials. Thank You For Visiting This Site !!



 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *