Important Short Questions | Physics | Class 12 | Electrostatic (Chapter 1) | 2020 Board Exams (CBSE)

By | 29th May 2019

SUBJECT – SCIENCE (PHYSICS)
CLASSXII (12th)
QUESTIONS FROM – CHAPTER 1 (ELECTROSTATIC)
IMPORTANT QUESTION ANSWERS FOR BOARD EXAMS 2020 !
Important Short Questions | Physics | Class 12 | Electrostatic (Chapter 1) | 2020 Board Exams (CBSE)



Important Short Questions | Physics | Class 12 | Electrostatic (Chapter 1) | 2020 Board Exams (CBSE)


Q1. What do you mean by surface charge density? Write S.I unit?
Answer – The charge per unit area of surface is known as surface charge density. If a charge Q be uniformly distributed in an area A of surface, the surface charge density σ is given by,
σ = Q/A.
The S.I unit of the surface charge density is “coulomb per square metre”.

Q2. What is the main practical purpose of the capacitor?
Answer – To hold more charge at smaller potential difference so that charge could not leak out due to dielectric breakdown.
For example – In a parallel plate capacitor, V <= E max. d which means Q <= C E max. d. For large C, we can hold large Q.




Q3. Write two basic properties of electric charge?

Answer – Two basic properties of electric charge are :-
(i) Quantization of electric charge,
(ii) Conservation of electric charge,
Any charge that can be transferred to a body is integral multiple of elementary charge :- Q = ne, where +- n = 1,2,3….

e = 1.6 x 10 (-19) C

Q4. Write the significance of representation of Coulomb’s law in vector form?
Answer – Coulomb law in vector form is more informative than is scalar form. So the main reasons are as follows :-
Write the significance of representation of Coulomb's law in vector form?
(I) It is clear indicates that f12 and f21 are equal in magnitude but have opposite direction.

(II) it indicates that Coulomb force is a central force either X along the line joining the two charges.

Q5. Define electric dipole moment and write its S.I unit?
Answer – The vector sum of the product position vector with point charges is known as dipole moment of a charge distribution about the origin.

For two opposite point charges it is directed from negative to positive charge and equals the product of charge and separation. S.I unit of electric dipole moment is coulomb metre.

Q6. State and explain superposition principle for electric fields.
Answer – Each charge produces its own field as if other charges were not present. The net field is vector sum of individual fields.
State and explain superposition principle for electric fields
At point p the fields are added to give the net field.
E = E1+E2+E3….




Q7. What is law of conservation of charge?
Answer – Charges and neither created nor destroyed. There is transfer of charge. Total system remains conserved -production.

Q8. What are the significance of electric lines of force?
Answer – These lines are used to represent electric field due to a point charge or system of the point charge. It remarkable that these lines are imaginary. they are originated from positive charge and enters the negative charge. The dense population indicates strong electric field and real populate indicates weak field.

Q9. What do you mean by electric flux?
Answer – If an electric field an elementary area is considered parallel to the direction electric field intensity then a each point of this area is E uniform and the product of magnitude of intensity (E) and area ds is called electric flux associated with that area.
What do you mean by electric flux
The SI unit is voltmeter and it is a scalar quantity.What do you mean by electric flux

Q10. Define electric field intensity and also write its S.I unit and Dimensional formulae?
Answer – Electric field intensity at a point in an electric field is electric force per unit test charge placed at a point. If a test charge Q<not> experiences a force F when placed at rest at the point, the force per unit test charge E given by,
Define electric field intensity and also write its S.I unit and Dime



CLICK THIS LINK TO SUBSCRIBE US ON YOUTUBE !





Actually, We At Study24Hours.Com – Aim For The Affordable Education For Every Students. We Want To Be One Of The Cheapest Education Portal In India. Which Can Be Utilized By Every Students In India As Well As World. Think What Will Happen, If The Literacy Rate Of India Grow Rapidly In Future, Then Our Country Will Develop More Than Now For Sure. So We Are Here To Fulfil Crore’s Of Dreams.




important short questions of physics 12th class physics important short questions class 12 physics important questions for class 12 physics important questions class 12 physics class 12 important questions important questions in physics class 12 physics class 12 most important questions important questions class 12 physics chapter 1 important questions class 12 physics optics important questions class 12 physics electrostatics important questions class 12 physics state board important questions class 12 physics maharashtra board 2020 board exams important questions class 12 physics 2020 important questions class 12 physics pdf important questions for class 12 physics chapter wise with solution important questions for class 12 physics chapter wise state board 2020 board exams important questions class 12 physics chapter wise important questions class 12 physics cbse important questions for class 12 physics alternating current important questions for class 12 physics with answers important questions for class 12 physics with answers pdf important questions for class 12 physics with answers in hindi important questions for class 12 physics magnetism and matter important questions for class 12 physics with answers ncert important questions for class 12 physics with answers 2019 ncert important questions class 12 physics important questions for class 12 physics important questions for class 12 physics board important questions 2020 board exams for class 12 physics bseb important questions for class 12 physics chapter wise state board 2017 important questions of physics class 12 cbse board exam class 12 physics electromagnetic induction important questions class 12 physics electrostatic potential and capacitance important questions electrostatics class 12 important questions important questions on electrostatics electrostatic class 12 questions important questions for class 12 physics gseb 2018 important questions for class 12 physics gseb 2019 important questions for class 12 physics hsc board 2016 important questions for class 12 physics hsc physics important questions class 12 hbse physics important questions class 12 hseb important questions for class 12 physics in hindi important questions for class 12 physics ipe important questions for class 12 in physics physics important questions class 12 in tamil important questions for class 12 physics chapter wise with solution isc important questions in physics for class 12 cbse physics important questions class 12 karachi board important questions for class 12 physics learncbse physics important long questions class 12 important questions for class 12 physics magnetism physics important questions class 12 matric important questions for class 12 physics circular motion most important questions class 12 physics physics important questions class 12 tamil medium 2020 board exams important questions for class 12 physics ncert class 12 physics ncert important questions in hindi class 12 physics ncert important questions 2019 nios class 12 physics important questions ncert physics class 12 important questions class 12 physics ncert important questions ncert questions for class 12 physics important questions for class 12 physics wave optics important questions for class 12 physics ray optics important questions of class 12 physics chapter 1 important questions of physics class 12 jac board important questions of physics class 12 hsc important questions of physics class 12 2019 important questions of physics class 12 hp board physics important questions class 12 punjab board important questions for class 12 physics hsc board pdf important questions for class 12 physics state board pdf important questions for class 12 physics chapter wise with solution pdf physics important questions class 12 state board 2019 pdf important questions for class 12 physics rbse important questions for class 12 physics rbse 2019 most important questions of physics class 12 rbse 2019 important questions for class 12 physics stateboard physics important questions class 12 state board 2018 pdf physics important questions class 12 state board karnataka physics important questions class 12 state board 2018 tamilnadu important questions for class 12 physics maharashtra state board physics important questions class 12 telangana tn physics important questions class 12 chapter wise tn class 12 physics important questions class 12 physics unit 1 important questions important questions for class 12 physics viva class 12 physics very important questions important questions of unit 1 physics class 12 cbse class 12 physics chapter 1 important questions class 12 physics chapter 1 important questions physics class 12 chapter 1 important questions in hindi important questions for class 12 physics cbse 2019 class 12 physics unit 2 important questions class 12 physics chapter 3 important questions important questions for class 12 physics chapter 4 class 12 physics chapter 5 important questions important 5 mark questions of physics class 12 important 5 mark questions of physics class 12 cbse class 12 physics chapter 6 important questions class 12 physics chapter 7 important questions class 12 physics chapter 8 important questions physics class 12 chapter 8 important questions class 12 physics chapter 9 important questions, Physics Revision Notes for Class 12, Short Key Notes for CBSE


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *