Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10

By | 27th August 2019

Hi Friends, Welcome To – Study24Hours.Com, Here We Are Giving You Some Very NCERT Solutions, Extra / Important Question & Answers From The Chapter “Glimpses Of India”. Glimpses Of India Is The Seventh Chapter Of Your First Flight NCERT Book Of Class 10th. So, Check Out All Of Them & Please Revise All Of These Questions Before Your Exam. So Please Remember To Visit – www.Study24Hours.Com Daily For All Study Materials And More. Lets Start This Topic – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10,

SUBJECT – ENGLISH – FIRST FLIGHT BOOK
CLASS – X (10th)
QUESTION FROM – GLIMPSES OF INDIA (CHAPTER 7)
ALL EXTRA & IMPORTANT / EXERCISE / INTEXT QUESTION ANSWER


Glimpses Of India - Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10
Chapter 7 – Glimpses Of India (Syllabus + Contents + NCERT Solutions)

1. A Baker From Goa (Lucio Rodrigues)
2. Coorg (Lokesh Abrol)
3. Tea From Assam (Arup Kumar Datta)
The Trees (Adrienne Rich)





(I) A Baker From Goa – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10


Full Chapter Story : A Baker From Goa – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10


Our elders square measure typically detected reminiscing with nostalgia regarding those sensible previous Portuguese days, the Portuguese and their famed loaves of bread. Those eaters of loaves might need non existent however the manufacturers square measure still there. we have a tendency to still have amongst United States of America the mixers, the moulders and people World Health Organization bake the loaves. Those antique, time tested furnaces still exist. the fireplace within the furnaces has not nevertheless been destroyed. The thud and jingle of the normal baker’s bamboo, heralding his arrival within the morning, will still be detected in some places. perhaps the daddy isn’t alive however the son still carries on the family profession. These bakers square measure, even today, referred to as pader in state. throughout our childhood in state, the baker accustomed be our friend, companion and guide. He accustomed return a minimum of doubly each day. Once, once he commenced within the morning on his merchandising spherical, then once more, once he came back when removal his Brobdingnagian basket. The reverberant thud of his bamboo woke United States of America up from sleep and that we ran to fulfill and greet him. Why was it so? Was it for the love of the loaf? Not in any respect. The loaves were bought by some Paskine or Bastine, the maid-servant of the house! What we have a tendency to longed for we have a tendency tore those bread-bangles that we selected fastidiously. typically it absolutely was sweet bread of special create. The baker created his musical entry on the scene with the ‘jhang, jhang’ sound of his specially created bamboo employees. One hand supported the basket on his head and therefore the alternative banged the bamboo on the bottom. He would greet the woman of the house with “Good morning” then place his basket on the vertical bamboo. we have a tendency to children would be dismissed with a light rebuke and therefore the loaves would be delivered to the servant. however we’d not hand over. we’d climb a bench or the parapet and peep into the basket, somehow. I will still recall the standard fragrance of these loaves. Loaves for the elders and therefore the bangles for the kids. Then we have a tendency to failed to even care to brush our teeth or wash our mouths properly. And why ought to we? World Health Organization would take the difficulty of plucking the mango-leaf for the toothbrush? And why was it necessary at all? The tiger ne’er brushed his teeth. Hot tea might wash and finish off everything therefore nicely, after all!




Marriage gifts square measure meaningless while not the sweet bread referred to as the bol, even as a celebration or a feast loses its charm while not bread. Not enough is aforesaid to indicate however vital a baker is for a village. the woman of the house should prepare sandwiches on the occasion of her daughter’s engagement. Cakes and bolinhas square measure a requirement for Christmas yet as alternative festivals. Thus, the presence of the baker’s chamber within the village is totally essential. The baker or bread-seller of these days had a peculiar dress referred to as the kabai. it absolutely was a singlepiece long frock reaching right down to the knees. In our childhood we have a tendency to saw bakers sporting a shirt and trousers that were shorter than full-length ones and longer than 0.5 pants. Even today, anyone World Health Organization wears a 0.5 pant that reaches slightly below the knees invitations the comment that he’s dressed sort of a pader! The baker sometimes collected his bills at the tip of the month. Monthly accounts accustomed be recorded on some shut in pencil. Baking was so a profitable profession within the previous days. The baker and his family ne’er starved. He, his family and his servants perpetually looked happy and prosperous. Their plump physique was associate degree open testimony to the present. Even these days someone with a jackfruit-like physical look is well compared to a baker.


Oral Comprehension Check – Baker From Goa – Question Answers – A Baker From Goa – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10


On Page Number 86 **

1. What are the elders in Goa nostalgic about?
Answer – The elders in Goa are nostalgic about those good old Portuguese days,  the Portuguese, and their famous loaves of bread.

2. Is bread-making still popular in Goa? How do you know?
Answer – Yes thats right, bread-making is still popular in Goa. The author says that the mixers, moulders, and those who bake the loaves were still present in Goa. The age-old, time-tested furnaces still existed. The ‘thud’ and ‘jingle’ of the traditional baker ’s shampoo, marking his arrival in the morning, could still be heard in some places. It was a family profession, which was carried out generation after generation.

3. What is the baker called?
Answer – The bakers are known as pader in Goa.

4. When would the baker come everyday? Why did the children run to meet him?
Answer – The baker would come every everyday once when he set out in the morning on his selling ground, and then again when he returned after emptying his huge basket. The children ran to meet him not because of their love of the loaf, which was bought by the maid-servant of the house. They actually longed for the bread-bangles, which they chose carefully. Sometimes, it was a sweet bread of special make.






Oral Comprehension Check – Baker From Goa – Question Answers – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10


On Page Number 87 **

1. Match the following. What is a must

(i) as marriage gifts? – cakes and bolinhas
(ii) for a party or a feast? – sweet bread called bol
(iii) for a daughter’s engagement? – bread
(iv) for Christmas? – sandwiches
Answer – (i) as marriage gifts? – sweet bread called bol
(ii) for a party or a feast? – bread
(iii) for a daughter’s engagement? – sandwiches
(iv) for Christmas? – cakes and bolinhas

2. What did the bakers wear: (i) in the Portuguese days? (ii) when the author was young?
Answer – (i) In the Portuguese days, the bakers had a peculiar dress known as the kabai. It was a single-piece long frock reaching down to the knees.

ii) When the author was young, he saw the bakers wearing a shirt and trousers, which were shorter than full-length ones and longer than half pants.

 

3. Who invites the comment — “he is dressed like a pader”? Why?
Answer – Anyone who wears a half-pant which reaches just below the knees invites the comment that “he is dressed like a pader”. This was so because the bakers were known as pader and they wore such half pants.

4. Where were the monthly accounts of the baker recorded?
Answer – The monthly accounts of the baker used to be recorded on some wall in pencil.

5. What does a ‘jackfruit -like appearance’ mean?
Answer – A ‘jackfruit-like appearance’ means a plump physique. Such a physique was linked to the bakers because they never starved. Baking was a profitable profession. The baker, his family, and his servants always looked happy and prosperous and had a ‘jackfruit-like appearance’.






Thinking About The Text – Baker From Goa – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10


1. Which of these statements are correct?
(I) The pader was an important person in the village in old times.
(ii) Paders still exist in Goan villages.
(iii) The paders went away with the Portuguese.
(iv) The paders continue to wear a single-piece long frock.
(v) Bread and cakes were an integral part of Goan life in the old days.
(vi) Traditional bread-baking is still a very profitable business.
(vii) Paders and their families starve in the present times.
Answer – (I) Correct
(II) Incorrect
(III) Incorrect
(IV) Incorrect
(V) Correct
(VI) Correct
(VII) Incorrect.

2. Is bread an important part of Goan life? How do you know this?
Answer – Bread is an important part of Goan life. Marriage gifts are meaningless without the sweet bread known as the bol. For a party, bread is a must, while for Christmas, cakes and bolinhas are a must. Sandwiches must be prepared by the lady of the house on her daughter’s engagement. The author says that everybody loves the fragrance of loaves. The elders were given loaves and the children were given bread- bangles, which they longed for. Also, the fact that the bakery is a profitable profession shows that the love for bread is enormous in Goa.

3. Tick the right answer. What is the tone of the author when he says the following?
(I) The thud and the jingle of the traditional baker’s bamboo can still be heard in some places. (nostalgic, hopeful, sad)
(ii) Maybe the father is not alive but the son still carries on the family profession. (nostalgic, hopeful, sad)
(iii) I still recall the typical fragrance of those loaves. (nostalgic, hopeful, naughty)
(iv) The tiger never brushed his teeth. Hot tea could wash and clean up everything so nicely, after all. (naughty, angry, funny)
(v) Cakes and bolinhas are a must for Christmas as well as other festivals. (sad, hopeful, matter-of-fact) (vi) The baker and his family never starved. They always looked happy and prosperous. (matter-of-fact, hopeful, sad)
Answer –
(i) The thud and the jingle of the traditional baker’s bamboo can still be heard in some places.
Answer: Nostalgic
Maybe the father is not alive but the son still carries on the family
Answer: Nostalgic
I still recall the typical fragrance of those
Answer: Nostalgic
The tiger never brushed his Hot tea could wash and clean up everything so nicely, after all.
Answer: Funny
Cakes and bolinhas are a must for Christmas as well as other
Answer: Matter-of-fact
The baker and his family never They always looked happy and prosperous.
Answer: Matter-of-fact.





▶ Writing – Baker From Goa – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10


I. In this extract, the author talks about traditional bread-baking during his childhood days. Complete the following table with the help of the clues on the left. Then write a paragraph about the author’s childhood days.

Clues Author’s childhood days
the way bread was baked
 bread was baked in furnaces
the way the pader sold brea he sat out in the morning on his selling round
what the pader wore
pader wore shirt and trousers which reached below the knees
when the pader was paid
 he was paid at the end of the mouth
 how the pader looked happy and prosperous

II. 1. Compare the piece from the text (on the left below) with the other piece on Goan bakers (on the right). What makes the two texts so different? Are the facts the same? Do both writers give you a picture of the baker?

Our elders are often heard reminiscing nostalgically about those good old Portuguese days, the Portuguese and their famous loaves of bread. Those eaters of loaves might have vanished but the makers are still there.  We still have amongst us the mixers, the moulders and those who bake the loaves. Those age-old, time-tested furnaces still exist. The fire in the furnaces had not yet been extinguished. The thud and the jingle of the traditional baker’s bamboo, heralding his arrival in the morning, can still be heard in some places. May be the father is not alive but the son still carries on the family profession.
After Goa’s liberation, people used to say nostalgically that the Portuguese bread vanished with the paders. But the paders have managed to survive because they have perfected the art of door-todoor delivery service. The paders pick up the knowledge of breadmaking from traditions in the family. The leavened, oven-baked bread is a gift of the Portuguese to India.
[Adapted from Nandakumar Kamat’s ‘The Unsung Lives of Goan Paders’]
 

2. Now find a travel brochure about a place you have visited. Look at the description in the brochure. Then write your own account, adding details from your own experience, to give the reader a picture of the place, rather than an impersonal, factual description.
Answer – Please do this yourself, Its a assignment for you students.


▶ Group Discussion – Baker From Goa – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10


1. In groups, collect information on how bakeries bake bread now and how the process has changed over time.
Answer – Please do this yourself, Its a assignment for you students.

2. There are a number of craft-based professions which are dying out. Pick one of the crafts below. Make a group presentation to the class about the skills required, and the possible reasons for the decline of the craft. Can you think of ways to revive these crafts? (i) Pottery (v) Carpentry (ii) Batik work (vi) Bamboo weaving (iii) Dhurri (rug) weaving (vii) Making jute products (iv) Embroidery (viii) Handloom
Answer – Please do this yourself, Its a assignment for you students.






 


(II) COORG Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10


Full Chapter Story : COORG – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10 ☀

Coorg is coffee country, famous for its rainforests and spices.

MIDWAY between Mysore and therefore the coastal city of Mangalore sits a chunk of heaven that has got to have drifted from the dominion of god. This land of rolling hills is haunted by a proud race of martial men, lovely ladies and wild creatures. Coorg, or Kodagu, the littlest district of state, is home to evergreen rainforests, spices and occasional plantations. Evergreen rainforests cowl thirty per cent of this district. throughout the monsoons, it pours enough to stay several guests away. The season of joy commences from Sept and continues until March. The weather is ideal, with some showers thrown sure smart live. The air breathes of strengthening occasional. occasional estates and colonial bungalows stand tucked below tree canopies in prime corners. The ferociously freelance individuals of Coorg ar presumably of Greek or Arabic descent. united story goes, a neighborhood of Alexander’s army captive south on the coast and settled here once come back became impractical. These individuals married amongst the locals and their culture is obvious within the martial traditions, wedding and spiritual rites, that ar distinct from the Hindu thought. the speculation of Arab origin attracts support from the long, black coat with associate adorned waist-belt worn by the Kodavus. called kuppia, it resembles the kuffia worn by the Arabs and therefore the Kurds. Coorgi homes have a practice of cordial reception, and that they are quite willing to recount varied tales of heroism associated with their sons and fathers. The Coorg Regiment is one amongst the foremost adorned within the Indian Army, and therefore the initial Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even now, Kodavus ar the sole individuals in Republic of India allowable to hold firearms while not a licence. The river, Kaveri, obtains its water from the hills and forests of Coorg. Mahaseer — an oversized seafoodteem in these waters. Kingfishers dive for his or her catch, whereas squirrels and langurs drop part consumed fruit for the mischief of enjoying the splash and therefore the ripple result within the clear water. Elephants get pleasure from being bathed and clean within the watercourse by their mahouts. the foremost laidback people become converts to the lifetime of high-energy journey with watercourse rafting, canoeing, rappelling, mountain climbing and mountain biking. varied walking trails during this region are a favourite with trekkers. Birds, bees and butterflies ar there to allow you company. Macaques, Malabar squirrels, langurs and lemur keep a watchful eye from the tree cover. I do, however, opt to step aside for wild elephants. The climb to the Brahmagiri hills brings you into a perspective of the complete misty landscape of Coorg. A walk across the span results in the sixty-four-acre island of Nisargadhama. Running into Buddhist monks from India’s largest Tibetan settlement, at close Bylakuppe, is a bonus. The monks, in red, ochre and yellow robes, are amongst the various surprises that wait to be discovered by guests looking for the centre and soul of Republic of India, right here in Coorg.


Thinking About The Text – Coorg – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10

1. Where is Coorg?
Answer – Coorg is the smallest district of Karnataka, located midway between Mysore and Mangalore.

2. What is the story about the Kodavu people’s descent?
Answer – According to the author, the ferociously freelance individuals of Coorg square measure potential of Greek or Arabic descent. a region of Alexander’s army rapt south on the coast. They settled there once come back became impractical. These individuals married amongst the locals and their culture is clear within the martial traditions, wedding and non secular rites, that square measure distinct from the Hindu thought. The Kodavus wear a protracted, black coat, with associate degree decorated waist-belt, referred to as kuppia. It resembles the kuffia worn by the Arabs and also the Kurds, thence supporting the idea of their Arab origin.




3. What are some of the things you now know about:-

(i) the people of Coorg?
(ii) the main crop of Coorg?
(iii) the sports it offers to tourists?
(iv) the animals you are likely to see in Coorg?
(v) its distance from Bangalore, and how to get there?
Answer – (i) The folks of Coorg area unit ferociously freelance. they’re of Greek or Arabic descent. they need a practice of welcome. They relish narration various tales of valiance associated with their sons and fathers. Kodavus area unit the sole folks in Bharat allowable to hold firearms while not a license. The author has represented the folks of Coorg as a proud race of martial men and exquisite girls.
(ii) low is that the main crop of The low estates stands tucked underneath tree canopies in prime corners.
(iii) The sports that Coorg offers to tourists area unit stream rafting, canoeing, rappelling, mountain climbing, mountain biking, and
(iv) The animals that one is probably going to visualize in Coorg area unit birds, bees, butterflies, macaques, Malabar squirrels, langurs, loris, and wild
(v) the gap between Coorg and Bangalore is around 260 There area unit 2 routes to Coorg from Bangalore and each area unit of constant distance. the foremost frequented route is that the one via Mysore. the opposite route is via Neelamangal, Kunigal, and Chanrayanapatna.

4. Here are six sentences with some words in italics. Find phrases from the text that have the same meaning. (Look in the paragraphs indicated)
(i) During monsoons it rains so heavily that tourists do not visit Coorg. (para 2)
(ii) Some people say that Alexander’s army moved south along the coast and settled there. (para 3)
(iii) The Coorg people are always ready to tell stories of their sons’ and fathers’ valour. (para 4)
(iv) Even people who normally lead an easy and slow life get smitten by the high-energy adventure sports of Coorg. (para 6)
(v) The theory of the Arab origin is supported by the long coat with embroidered waist-belt they wear. (para 3)
(vi) Macaques, Malabar squirrels observe you carefully from the tree canopy. (para 7)
Answer – (i) During monsoons, it rains so heavily that tourists do not visit (para 2),
(ii) Some people say that Alexander’s army moved south along the coast and settled (para 3),
(iii) The Coorg people are always ready to tell stories of their sons’ and fathers’ (para 4),
(iv) Even people who normally lead an easy and slow life get smitten by the high- energy adventure sports of (para 6),
(v) The theory of the Arab origin is supported by the long coat with embroidered waist-belt they (para 3),
(vi) Macaques, Malabar squirrels observe you carefully from the tree. (para 7)








Thinking About Language – Coorg – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10


Certain words ‘go together’. Such ‘word friends’ are called collocations. The collocation of a word is ‘the company it keeps’. For example, look at the paired sentences and phrases below. Which is a common collocation, and which one is odd? Strike out the odd sentence or phrase. (a) • ‘How old are you?’ ; ‘How young are you?’
(b) • a pleasant person • a pleasant pillow.
Answer – The Odd Sentence or phrase : a pleasant pillow.

1. Here are some nouns from the text.
culture – monks – surprise – experience – weather – tradition
Work with a partner and discuss which of the nouns can collocate with which of the adjectives given below. The first one has been done for you.
unique – terrible – unforgettable – serious – ancient – wide – sudden
(i) culture: unique culture, ancient culture
(ii) monks:
(iii) surprise:
(iv) experience:
(v) weather:
(vi) tradition:
Answer –
(i) culture: unique culture, ancient culture
(ii) monks: serious monks
(iii) surprise: unique surprise, terrible surprise, unforgettable surprise
(v) experience: unique experience, terrible experience, unforgettable experience
(vi) weather: terrible weather,
(vii) tradition: unique tradition, ancient tradition.

2. Complete the following phrases from the text. For each phrase, can you find at least one other word that would fit into the blank?
(i) tales of –
(ii) coastal –
(iii) a piece of –
(iv) evergreen –
(v) plantations –
(vi) bridge –
(vii) wild –
Answers:-
(i) tales of valour
(ii) coastal town
(iii) a piece of heaven
(iv) evergreen rainforests
(v) coffee plantations
(vi) rope bridge
(vii) wild elephants Other than the text
(i) tales of morality
(ii) coastal food
(iii) a piece of cake
(iv) evergreen hero
(v) crop plantations
(vi )sturdy bridge
(vii) wild beasts



(III) Tea From AssamGlimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10


Full Story Tea From Assam – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10 ☀

“CHAI-GARAM… garam-chai,” a seller known as come in a high-pitched voice. He came up to their window and asked, ”Chai, sa’ab?” “Give North American country 2 cups,” Pranjol aforementioned. They sipped the steaming hot liquid. virtually everybody in their compartment was drinking tea too. “Do you recognize that over eighty large integer cups of tea square measure drunk a day throughout the world?” Rajvir aforementioned. “Whew!” exclaimed Pranjol. “Tea extremely is extremely widespread.” The train force out of the station. Pranjol buried his nose in his detective book once more. Rajvir too was a zealous fan of detective stories, however at the instant he was keener on gazing the attractive scenery. it absolutely was inexperienced, inexperienced everyplace. Rajvir had ne’er seen most foliage before. Then the soft inexperienced paddy fields gave thanks to tea bushes. it absolutely was a powerful read. Against the backcloth of densely scrubby hills a ocean of tea bushes stretched as way because the eye might see. Dwarfing the small tea plants were tall durable shade-trees and amidst the orderly rows of bushes busily rapt doll-like figures.




In the distance was an unpleasant building with smoke billowing out of tall chimneys. “Hey, a tea garden!” Rajvir cried with excitement. Pranjol, World Health Organization had been born and stated on a plantation, didn’t share Rajvir’s excitement. “Oh, this is often tea country currently,” he said. “Assam has the biggest concentration of plantations within the world. you may see enough gardens to last you a lifetime!” “I are reading the maximum amount as I might regarding tea,” Rajvir aforementioned. “No one extremely is aware of World Health Organization discovered tea however there square measure several legends.” “What legends?” “Well, there’s the one regarding the Chinese emperor World Health Organization invariably poached water before drinking it. at some point a couple of leaves of the twigs burning beneath the pot fell into the water giving it a delicious flavour. it’s aforementioned they were tea leaves.” “Tell American state another!” scoffed Pranjol. “We have associate degree Indian legend too. Bodhidharma, associate degree ancient Buddhist ascetic, bring to a halt his eyelids as a result of he felt sleepyheaded throughout meditations. 10 tea plants grew out of the eyelids. The leaves of those plants once place in predicament and drunk banished sleep. “Tea was 1st drunk in China,” Rajvir additional, “as way back as 2700 B.C.! in truth words like tea, ‘chai’ and ‘chini’ square measure from Chinese. Tea came to Europe solely within the sixteenth century and was drunk a lot of as medication than as food.” The train clattered into Mariani junction. The boys collected their baggage and pushed their thanks to the packed platform. Pranjol’s folks were expecting them. shortly they were driving towards Dhekiabari, the tea-garden managed by Pranjol’s father. associate degree hour later the automobile veered sharply off the most road. They crossed a cattle-bridge and entered Dhekiabari Tea Estate. On either side of the gravel-road were acre upon acre of tea bushes, all showing neatness cropped to constant height. teams of tea-pluckers, with bamboo baskets on their backs, sporting plastic aprons, were plucking the freshly up leaves.
Pranjol’s father caught up to permit a tractor, pull a trailer-load of tea leaves, to pass. “This is that the second-flush or ontogeny amount, isn’t it, man Barua?” Rajvir asked. “It lasts from might to July and yields the most effective tea.” “You appear to possess done your schoolwork before coming back,” Pranjol’s father aforementioned in surprise. “Yes, Mr Barua,” Rajvir admitted. “But I hope to find out rather more whereas I’m here.”

Thinking About Language – Glimpses Of India – Chapter 7 (NCERT Solutions) Class 10

I. 1. Look at these words: upkeep, downpour, undergo, dropout, walk-in. They are built up from a verb (keep, pour, go, drop, walk) and an adverb or a particle (up, down, under, out, in).
Use these words appropriately in the sentences below. You may consult a dictionary.
(I) A heavy  has been forecast due to low pressure in the Bay of Bengal.
(ii) Rakesh will  major surgery tomorrow morning.
(iii) My brother is responsible for the  of our family property.
(iv) The  rate for this accountancy course is very high.
(v) She went to the Enterprise Company to attend a interview.
Answer – (i) A heavy downpour has been forecast due to low pressure in the Bay of Bengal.
(ii) Rakesh will undergo major surgery tomorrow morning.
(iii) My brother is responsible for the upkeep of our family property.
(iv) The dropout rate for this accountancy course is very high.
(v) She went to the Enterprise Company to attend a walk-in interview.




2. Now fill in the blanks in the sentences given below by combining the verb given in brackets with one of the words from the box as appropriate.
over – by – through – out – up – down
(i) The Army attempted unsuccessfully to  the Government. (throw)
(ii) Scientists are on the brink of a major  in cancer research. (break)
(iii) The State Government plans to build a  for Bhubaneswar to speed up traffic on the main highway. (pass)
(iv) Gautama’s  on life changed when he realised that the world is full of sorrow. (look)
(v) Rakesh seemed unusually  after the game. (cast)
Answer – (i) The Army attempted unsuccessfully to overthrow the Government.
(ii) Scientists are on the brink of a major breakthrough in cancer research.
(iii) The State Government plans to build a by-pass for Bhubaneswar to speed up traffic on the main
(iv) Gautama’s outlook on life changed when he realized that the world is full of
(v) Rakesh seemed unusually downcast after the game.

3. Notice how these -ing and -ed adjectives are used.
(a) Chess is an interesting game. I am very interested in chess.
(b) Going trekking in the Himalayas We are very excited about the this summer is an exciting idea. trek.
(c) Are all your school books this He was bored as he had no boring? friends there.
The -ing adjectives show the qualities that chess, trekking, or these books have: they cause interest, excitement, or boredom in you. The —ed/—en adjectives show your mental state, or your physical state: how you feel in response to ideas, events or things.
Answer –


✳ 1. Think of suitable -ing or -ed adjectives to answer the following questions. You may also use words from those given above.
How would you describe:-
(i) a good detective serial on television?
(ii) a debate on your favourite topic ‘Homework Should Be Banned’?
(iii) how you feel when you stay indoors due to incessant rain?
(iv) how you feel when you open a present?
(v) how you feel when you watch your favourite programme on television?
(vi) the look on your mother’s face as you waited in a queue?
(vii) how you feel when tracking a tiger in a tiger reserve forest?
(viii) the story you have recently read, or a film you have seen?
Answer –
(i) interesting/boring/exciting,
(ii) depressing
(iii) bored/distressed
(iv) gladdened/heartened
(v) gladdened
(vi) saddening
(vii) terrified
(viii) interesting/boring/exciting




2. Now use the adjectives in the exercise above, as appropriate, to write a paragraph about Coorg.
Answer – Its assignment for students!


✳ 1. Read the following passage about tea. India and tea are so intertwined together that life without the brew is unimaginable. Tea entered our life only in the mid-nineteenth century when the British started plantations in Assam and Darjeeling! In the beginning though, Indians shunned the drink as they thought it was a poison that led to umpteen diseases. Ironically, tea colonised Britain where it became a part of their social diary and also led to the establishment of numerous tea houses.
Today, scientific research across the world has attempted to establish the beneficial qualities of tea — a fact the Japanese and the Chinese knew anyway from ancient times, attributing to it numerous medicinal properties.
Collect information about tea, e.g. its evolution as a drink, its beneficial qualities. You can consult an encyclopedia or visit Internet websites. Then form groups of five and play the following roles: Imagine a meeting of a tea planter, a sales agent, a tea lover (consumer), a physician and a tea-shop owner. Each person in the group has to put forward his/her views about tea. You may use the following words and phrases.
• I feel …
• It is important to know …
• I disagree with you …
• I think that tea …
• I would like you to know …
• I agree with …
• It is my feeling …
• I suggest …
• May I know why you …
• I am afraid …
Answer – Its assignment for students!

2. You are the sales executive of a famous tea company and you have been asked to draft an advertisement for the product. Draft the advertisement using the information you collected for the role play. You can draw pictures or add photographs and make your advertisement colourful.
Answer – Its assignment for students!


Download Glimpses Of India – CH 7 English Class 10 PDF

https://study24hours.com/wp-content/uploads/2019/08/dust-of-snow-ncert-solution-pdf-class-10-.pdf



glimpses of india class 10 summary, glimpses of india class 10 cbse, glimpses of india class 10 first flight, glimpses of india class 10 summary in hindi, glimpses of india class 10 summary in hindi part 2, glimpses of india class 10 summary in hindi part 3, glimpses of india class 10 ncert, glimpses of india class 10 explanation, glimpses of india class 10 tea from assam, glimpses of india class 10 ppt, class 10 english ch glimpses of india, glimpses of india class 10 english academy, class 10 english glimpses of india, summary of glimpses of india class 10, explanation of glimpses of india class 10, glimpses of india class 10 summary in hindi part 1, class 10 english chapter 7 glimpses of india glimpses of india class 10 summary glimpses of india class 10 ppt glimpses of india class 10 summary coorg glimpses of india class 10 ncert glimpses of india class 10 summary tea from assam glimpses of india class 10 solutions glimpses of india class 10 questions and answers glimpses of india class 10 ncert solutions glimpses of india class 10 edumantra glimpses of india coorg class 10 explanation of glimpses of india class 10 class 10 glimpses of india class 10 english glimpses of india class 10 english glimpses of india summary class 10 english glimpses of india solution glimpses of india class 10 summary in hindi summary of glimpses of india class 10 first flight class 10 pdf first flight class 10 summary chapter 2 first flight class 10 summary first flight class 10 chapter 1 first flight class 10 chapter 3 first flight class 10 poems first flight class 10 summary chapter 1 first flight class 10 solution first flight class 10 all chapter first flight class 10 all chapter summary first flight class 10 amanda summary first flight class 10 animals summary his first flight class 10 his first flight class 10 solutions the first flight class 10 solutions the first flight class 10 pdf the first flight class 10 ncert solutions first flight class 10 book first flight class 10 black aeroplane first flight class 10 book poems first flight class 10 book in hindi first flight class 10 buy online first flight class 10 english book first flight class 10 ncert book first flight class 10 help book first flight class 10 chapter 1 question answer first flight class 10 chapter 1 summary first flight class 10 chapter 2 summary first flight class 10 chapter 3 summary first flight class 10 contents first flight class 10 chapter first flight class 10 dust of snow solutions first flight class 10 download first flight class 10 dust of snow question answer first flight class 10 dust of snow summary first flight class 10 pdf download first flight class 10 poem dust of snow solutions first flight class 10 poem dust of snow first flight class 10 english first flight class 10 explanation first flight class 10 edumantra first flight class 10 ebook first flight class 10 fog first flight class 10 fire and ice answers first flight class 10 full book first flight class 10 guide class 10 english first flight guide first flight class 10 his first flight first flight class 10 how to tell wild animals question answer first flight class 10 in hindi first flight book class 10 how to tell wild animals first flight class 10 index first flight class 10 important questions first flight book class 10 in english first flight class 10 solutions answer key of first flight class 10 first flight class 10 lessons first flight class 10 lesson plan class 10 first flight lesson 1 solution class 10 first flight lesson 2 solution class 10 english first flight edumantra first flight class 10 nelson mandela first flight class 10 notes first flight class 10 nelson mandela answers first flight class 10 nelson mandela pdf english first flight class 10 ncert solution of first flight class 10 answers of first flight class 10 summary of first flight class 10 pdf of first flight class 10 chapters of first flight class 10 solution of first flight class 10th poems of first flight class 10 notes of first flight class 10 index of first flight class 10 ans of first flight class 10 first flight class 10 poem fire and ice first flight class 10 poetry first flight class 10 poem solutions first flight class 10 question answers first flight class 10 question answer chapter 1 first flight class 10 extra question answers first flight book class 10 question answer first flight class 10 chapter 2 question answer first flight class 10 chapter 3 question answer first flight class 10 study rankers first flight class 10 solution study rankers class 10 english first flight study ranker first flight class 10 solution poems first flight class 10 solution chapter 2 first flight class 10 solution chapter 3 first flight class 10 the black aeroplane first flight class 10 the ball poem question answer first flight class 10 two stories about flying first flight class 10 theme first flight class 10 video vedantu class 10 first flight his first flight class 10 workshop first flight class 10 english workshop first flight class 10 ch 1 first flight class 10 chapter 1 pdf first flight class 10 ch 1 solution chapter 1 first flight class 10 ch 1 first flight class 10 chapter 1 first flight class 10 solutions ch 1 first flight class 10 solution chapter 1 first flight class 10th english chapter 1 first flight class 10 summary of chapter 1 first flight class 10 summary of ch 1 first flight class 10 first flight class 10 ch 2 first flight class 10 ch 2 solutions ch 2 first flight class 10 chapter 2 first flight class 10 chapter 2 first flight class 10th chapter 2 first flight class 10 solutions summary of chapter 2 first flight class 10 chapter 2 english first flight class 10 ncert solutions of chapter 2 first flight class 10 first flight class 10 chapter 3 solutions first flight class 10 ch 3 first flight class 10 ch 3 solutions ch 3 first flight class 10 chapter 3 first flight class 10 chapter 3 first flight class 10th summary of chapter 3 first flight class 10 first flight class 10 chapter 4 first flight class 10 ch 4 first flight class 10 chapter 4 summary ch 4 first flight class 10 summary ncert solution of first flight class 10 chapter 4 class 10 first flight ch 4 solutions ch 4 first flight class 10 chapter 4 first flight class 10 solution for first flight class 10 answers for first flight class 10 first flight class 10 chapter 5 first flight class 10 solutions chapter 5 ch 5 first flight class 10 class 10 first flight chapter 5 question answer class 10 english first flight chapter 5 summary class 10 english first flight chapter 5 class 10 english first flight chapter 5 question answer class 10 english first flight ch 5 class 10 english first flight chapter 5 solutions class 10 english ch 5 first flight class 10 english chapter 5 first flight first flight class 10 chapter 6 ch 6 first flight class 10 class 10 first flight chapter 6 solutions class 10 first flight chapter 6 question answer class 10 english first flight chapter 6 class 10 english first flight chapter 6 summary class 10 english first flight chapter 6 question answer class 10 english first flight ch 6 class 10 english first flight ch 6 solutions class 10 english ch 6 first flight first flight class 10 chapter 7 ch 7 first flight class 10 class 10 first flight chapter 7 summary class 10 english first flight chapter 7 summary class 10 english first flight chapter 7 class 10 english first flight chapter 7 question answer chapter 7 first flight class 10 class 10 english chapter 7 first flight ch 8 first flight class 10 class 10 first flight chapter 8 class 10 english first flight chapter 8 summary class 10 english first flight chapter 8 class 10 english first flight ch 8 first flight class 10 summary chapter 9 chapter 9 first flight class 10 ch 9 first flight class 10 class 10 english first flight chapter 9 class 10 english first flight chapter 9 summary board exam 2020 board exam 2020 class 12 board exam 2020 time table board exam 2020 class 10 board exam 2020 class 12 date board exam 2020 date icse board exam 2020 schedule board exam 2020 date rbse board exam 2020 cbse board exam 2020 date when are board exams 2020 college board ap exams 2020 board exam 2020 class 10 date board exam 2020 class 12 up board board exam 2020 class 10 time table board exam date 2020 class 12 board exam date sheet 2020 10th board exam 2020 date sheet 12th board exam 2020 date up board exam 2020 date up board exam eskim 2020 icse board exam fees 2020 up board exam fees 2020 mp board exam form 2020 up board exam form 2020 cbse board exam fees 2020 rbse board exam form 2020 up board exam form 2020 last date dates for icse board exam 2020 board exams 2020 icse board exam in 2020 board exam skim 2020 board exam scheme 2020 inter cbse board exam 2020 cpa board exam in 2020 isc board exam 2020 changes in board exams 2020 class 12 bihar board exam 2020 ka question bihar board exam 2020 ka board exam list 2020 up board exam list 2020 cpa board exam may 2020 cpa board exam may 2020 schedule cbse board exam 2020 news up board exam 2020 news board exam of 2020 board exam date of 2020 board exam pattern 2020 board exam paper 2020 cbse board exam 2020 pattern gujarat board exam pattern 2020 cbse 10 board exam 2020 pattern up board 2020 exam pattern bihar board 2020 exam pattern gujarat board exam pattern 2020 pdf ssc board exam paper 2020 u p board exam 2020 u p board exam 2020 date 10th board exam 2020 question paper board exam result 2020 board exam routine 2020 12th board exam 2020 rbse bihar board exam routine 2020 up board exam result 2020 cbse 10 board exam 2020 routine ssc board exam routine 2020 class 12 board exam 2020 rbse board exam 2020 scheme 10th board exam 2020 syllabus cbse board exam 2020 syllabus 12th board exam 2020 syllabus architecture board exam 2020 schedule up board exam 2020 scheme cbse board exam 2020 schedule board exam time table 2020 12th board exam 2020 time table 10th board exam 2020 time table icse board exam 2020 time table up board exam 2020 time table cbse board exam 2020 time table bihar board exam 2020 time table isc board exam 2020 time table up board exam 2020 board exams 2020 class 12 board exam 2020 class 12 time table 10th board exam 2020 12th board exams 2020 12 board exams 2020 class 9 board exam 2020 icse class 9 board exam 2020 icse class 9 board exam 2020 syllabus total english class 10 2020 total english class 10 2020 solved english sample paper class 10 2020 class 10 english 2020 syllabus golden english class 10 2020 total english class 10 icse answers 2020 cbse sample paper 2020 class 10 english cbse class 10 english 2020 oswaal english class 10 for 2020 exam class 10 english paper pattern 2020 together with english class 10 2020





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *