Dust Of Snow (NCERT Solutions) English First Flight – Class 10

By | 28th August 2019

Hey Students Here We Have Something Good For You. And That’s Dust Of Snow – Poem 1 (Important Questions & Answers) Class 10 From First Flight Book. So Are You Ready To Learn This Chapter Completely ? Then Come Lets Do This !! This Poem Is One Of The Easiest Poem For Class 10 Students. So Don’t Loose Marks Here In This Poem. Check Out All The Dust Of Snow (NCERT Solutions) English First Flight – Class 10,

SUBJECT –
ENGLISH CORE – FIRST FLIGHT BOOK
CLASS – X (10th)
QUESTION FROM – DUST OF SNOW (Chapter 1 – Poem – 1)
Dust Of Snow (NCERT Solutions) English First Flight – Class 10



🖤 Dust Of Snow : Poem (Class 10) English ! 🖤

The way a crow
Shook down on me
The dust of snow
From a hemlock tree

Has given my heart
A change of mood
And saved some part
Of a day I had rued.

– Robert Frost !


🧡 Word Meanings For – Dust Of Snow : Poem (Class 10) English !

Hemlock: A poisonous plant (tree) with small white flowers,
Rued:
held in regret



💛 Dust Of Snow (NCERT Solutions) English First Flight – Class 10

💙 Dust Of Snow (NCERT/Exercise Solutions) English First Flight – Class 10

▶ Thinking About The Poem:-

This poem presents a moment that seems simple, but has a larger significance. [Compare this other quotation from Robert Frost: “Always, always a larger significance… A little thing touches a larger thing.”)

1. What is a “dust of snow”? What does the poet say has changed his mood? How has the poet’s mood changed?
Answer – “Dust of snow” refers to the tiny particles of snow. And the particles are so small that poet referred to them as “dust”. The poet was in an awful mood when particles of snow had fallen on him. This changed the poet’s frame of mind instantly and his day got better.

2. How does Frost present nature in this poem? The following questions may help you to think of an answer.
(I) What are the birds that are usually named in poems? Do you think a crow is often mentioned in poems? What images come to your mind when you think of a crow?
(ii) Again, what is “a hemlock tree”?  Why doesn’t the poet write about a more ‘beautiful’ tree such as a maple, or an oak, or a pine?
(iii) What do the ‘crow’ and ‘hemlock’ represent — joy or sorrow? What does the dust of snow that the crow shakes off a hemlock tree stand for?
Answer –

I) Birds like sparrow, nightingale and pea-cock are more than often named in poems. Unlike these birds, crows are often seen as the indicators of doom and fear. They are often used for negative references.
II) Trees are also seen as mighty creatures imparting wisdom as they’re too old. They give out oxygen of course and absorb the carbon dioxide which is connected with absorbing all the negative energy. But there are trees that are poisonous too, like a hemlock tree. The poet does not mention a more ‘beautiful’ tree such as maple, oak or pine because he wants to indicate a sad scene. Being poisonous, a hemlock tree is considered bad and so, he refers to it.

III) Both crow and the hemlock tree represent sorrow. Frost has used both the negative creatures as the carriers of positivism and strength that transformed his day for the better. By not using birds like sparrow and nightingale and trees like maple, oak or a pine, the poet has tried to break down all the preconceived notions we have about certain agents of nature. He has tried to make us understand that we see the world not as how it is, but as how we want to see it. Thus, the crow sitting and a hemlock tree together made his day better. The dust of snow stands for joy.

3. Have there been times when you felt depressed or hopeless? Have you experienced a similar moment that changed your mood that day?
Answer – Everybody at some point of their life feels low. And its of course natural. Many times, I have felt extremely low and depressed. To handle such situations is quite tough. Every time I get depressed I go through all the good memories in my camera roll. Its amazing. Its like living all those moments again. Some of them are sad since they no more exist but still you can feel those moments. And that’s the best part.



❤️ Dust Of Snow (NCERT Solutions) English First Flight – Class 10

💛 Dust Of Snow (Extra & Important Questions Answers) Class 10

Q1. What happened when the “Dust Of Snow” fell on the poet ?
Answer – The poet mood got refreshed completely and his some part of the day has been saved from getting ruined.

Q2. Who was the writer (Poet) of the “Dust Of Snow” Poem ?
Answer – “Robert Frost”.

Q3. What happened to the poet’s mood when a close look down on him ?
Or, How does the cross changed the poet’s mood ?
Answer – When the crow shook down dust of snow on the poet, The poet feels refreshed and with this little incidence his rest of the day has been saved from getting ruined which is going very boring.




Q4. Which tree is there in the poem dust of snow ?

Answer – Hemlock Tree,

Q5. What does the crow done to poet ?

Answer – The crow shook down dust of snow from a hemlock tree on the poet.

Q6. Where did the crow sat ?

Answer – On the Hemlock Tree.

Q7. How was the poet’s day before that incidence ?
Answer – At first the poet’s day was completely ruined but with that little incidence, He feels so much refreshed and his rest of the day has been saved from getting ruined.

Q8. What fell of from which tree ?
Answer – Dust Of Snow from Hemlock Tree.

Q9. What was the good thing that happens at last with the poet ?
Answer – The poet day got saved from getting ruined at the end.

Q10. When was dust of snow the poem written and by whom ?
Answer – Robert Frost at 1923


https://study24hours.com/wp-content/uploads/2019/08/dust-of-snow-ncert-solution-pdf-class-10-.pdf



Dust Of Snow – Poem 1 (Important Questions & Answers) Class 10, Dust Of Snow – Poem 1 (Important Questions & Answers) Class X, Dust Of Snow – Poem 1 (Important Questions & Answers) Class 10 JAC Board, CBSE / ICSE Important & Extra Question And Answers, Dust Of Snow – Poem 1 (Important Questions & Answers) Class 10 2018 – 2019 Upcoming Exams. dust of snow short summary, dust of snow summary in English, dust of snow short summary in hindi, dust of snow extra question answer, fire and ice summary in hindi, dust of snow extra questions central idea of poem dust of snow, summary of fire and ice class 10, Dust Of Snow NCERT Question Answers, Dust Of Snow – English is easy for 10th, CBSE Class 10 English First Flight Extra Questions Chapter 2 Dust Of Snow, CBSE Chapter Wise Question Bank for Class 10 English Dust Of Snow, Dust Of Snow Full Chapters Questions And Answers Important For 2019 Exams


For More Questions And Answers, Please Use Our Search Option To Search Those Answers. Please Keep Visiting – www.Study24Hours.Com For More Study Materials. Thank You For Visiting This Site !!






Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *