A Letter To God – Chapter 1 (Important Questions & Answers) Class 10 – First Flight

By | 26th December 2018

Hi Friends, Welcome To – Study24Hours.Com, Here We Are Giving You Some Very Important Question & Answers From The Chapter A Letter To God. A Letter To God Is The First Chapter Of Your First Flight Book. So Check Out All Of Them & Please Revise All Of These Questions Before Your Exam. So Please Remember To Visit – www.Study24Hours.Com Daily For All Study Materials And More. Let’s Start This Topic – A Letter To God Extra & Important Questions & Answers (Class 10) ➞ A Letter To God Class 10 Important Questions ➞ A Letter To God Class 10 Extra Questions. You, Will, Get All CBSE Class 10 English Important Questions.
A Letter To God Extra & Important Questions & Answers (Class 10) ➞ A Letter To God Class 10 Important Questions ➞ A Letter To God Class 10 Extra Questions
SUBJECT –
ENGLISH CORE
CLASS – X (10th)
QUESTION FROM – A LETTER TO GOD (CHAPTER 1)
ALL EXTRA & IMPORTANT / EXERCISE / INTEXT QUESTION ANSWER


Also Read::
Diary Of Anne Frank – Chapter 4 (Important Questions & Answers)
Fire & Ice (Exercise, Extra & Important Questions & Answers)
Dust Of Snow (Exercise, Extra & Important Questions & Answers)


A Letter To God – Chapter 1 (Important Questions & Answers) Class 10

A Letter To God (Extra Questions) – [Short Questions]
A Letter To God Class 10 Important Questions CBSE Class 10 English Important Questions
1. What did Lencho hope for?
Answer – Lencho hoped for Rains of the shower, the only thing that his field needed.

2. Why did Lencho say the raindrops were like “new coins”?
Answer – Lencho’s crops were ready for harvest. As raindrops would help him in getting a better harvest, resulting in more prosperity, So Lencho compares them with new coins.

3. How did the rain change? what happened to Lencho’s field?
Answer – The rain is about to pour down. But suddenly a strong wind began to blow and very large hailstones begin to fall along with the rain. Therefore, all the crops of Lencho’s field got destroyed.

4. What was Lencho’s feeling with the hail stopped?
Answer – After hails stopped Lencho’s soul was filled with sadness. He was worried about the lack of food for the coming year and due to this incidence, He is worried because he and his family will go hungry for a year.

5. Who was Lencho? What was his problem?
Ans – Lencho was a farmer who used to cultivate corn. One day, In a heavy rainfall with snowfalls too, Lencho has lost all of his corns which he has cultivated in his cornfields.

6. What / Who was his only one hope?
Ans – Lencho has only one hope and that’s God itself. Yes, Lencho believes that only God can help him with this.

7. Why did Lencho write a letter to god? Why did Lencho ask God for money?
Ans – One day in heavy rainfall with snowfalls too, Lencho has lost all of his corns. Which he had cultivated on his cornfields. So he needs some help to sow his cornfields again and to live until the crops come back. Lencho asks God for money because he had lost everything and until the crop comes back he and his family will go hungry for the year.

8. How much money did Lencho demand for, How much money did Lencho really get?
Ans – Lencho has demanded 100 pesos and he got only 70 pesos.

9. When did Lencho receive the letter and what made him angry?
Ans – On the following Sunday, Lencho got to post office a bit earlier than usual to ask for his letter and there was the postmaster itself who handed him the letter. When he used to open the letter, He got angry because he found only 70 pesos in place of 100 pesos.

10. Why did he doubt the postal employees? Or, Why did Lencho call the employee a bunch of crooks?
Ans – Because when he used to open the letter, He found only 70 pesos in place of 100 pesos. So, he called the post office employees a bunch of crooks. A Letter To God Class 10 Important Questions CBSE Class 10 English Important Questions

11. How did the employees help Lencho?
Ans – When the postmaster used to read the letter he found that very funny but also he gets serious about the matter later. He thought why not helping him, He used to discuss this matter with other employees in the post office and ask them to donate a little bit of money from their salary. So, after that everyone agreed to the postmaster and everyone donated some money from their salary. After that, he puts that money in a letter and handed over to Lencho.

12. How does the postmaster react to Lencho’s letter?
Ans –  When a postmaster used to read the letter. He found that very funny but also he got serious about that matter later. He was a funny man but also very helpful, so he decided to help Lencho on behalf of God.

13. What did Lencho write in his second letter?
Ans – Lencho had written in his second letter that “God I asked for a hundred pesos but you gave me only 70 pesos. So, I request you to please send me the rest of the pesos immediately. Since I need them very seriously but yes don’t send me the money through the mail because a post office employees are a bunch of crooks.

14. Was Lencho surprised when he received money in the letter?
Ans – No, because Lencho have completely faith in God and he knew that God will send him the rest of the money for sure.

15. Why did the postmaster send money to Lencho on behalf of God?
Ans – The postmaster thought if Lencho did not receive pesos, then his faith in God will be disappeared, so he helped Lencho on the behalf of God.


Intext Questions – On Page 5* – A Letter To God (Extra Questions) – [NCERT Solutions]

Q1. What did Lencho hope for?
Answer
– Lencho hopes for a downpour for at least a shower.

Q2. Why did Lencho say the raindrops were like “new coins”?
Answer – Lencho said the raindrops were like “new coins” because he hoped for a good harvest.

Q3. How did the rain change? What happened to Lencho’s field?
Answer – At first the big drops of rain began to fall. then suddenly a strong wind begins to blow and along with the rain very large hailstones begin to fall. The corn was totally destroyed. Lencho’s fields turned white as if covered with salt. 

Q4. What were Lencho’s feelings when the hail stopped?
Answer – When the hail stopped, Lencho’s soul was filled with sadness because the hailstones had completely destroyed his crop. He feared his family would starve that year. Thus, his hopes were shattered. However, Lencho had only one hope. It was the help of God. A Letter To God Class 10 Important Questions CBSE Class 10 English Important Questions


Intext Questions – On Page 6* A Letter To God (Extra Questions) – [NCERT Solutions]

Q1. Who or what did Lencho have faith in? What did he do?
Answer – Lencho had faith in God, whose eyes see everything, even what is deep in one’s conscience. He said ‘no one dies of hunger’. He decided to write a letter to God to seek his help. In his letter, he represented God to send him a hundred pesos.

Q2. Who Read The Letter?
AnswerThe postmaster read the letter which was given to him by the postman.

Q3. What did the Postmaster do then?
Answer The postmaster read the letter. He was highly impressed by the writer’s faith in God. So, in order not to shake the writer’s (Lencho’s) faith in God, he decided to answer the letter and help the man in distress. He collected 70 pesos and sent them to Lencho.


Intext Questions – On Page 7* A Letter To God (Extra Questions) – [NCERT Solutions]

Q1. Was Lencho surprised to find a letter for him with money in it?
Answer – Lencho showed not the slightest surprise to find a letter for him with money in it, because such was his faith in God. He believed that God sees everything, even what is deep in one’s conscience. He had also heard people say, “No one dies of hunger”.

Q2. What made him (Lencho) angry?
AnswerWhen Lencho received the letter and counted the money, he became very angry. The envelope contained only seventy pesos, whereas he had requested God to send him a hundred pesos. God could not make a mistake. He thought that the post-office employees had cheated him and kept the rest of the money. CBSE Class 10 English Important Questions


Thinking About The Text A Letter To God (Extra Questions) – [NCERT Solutions]

Q1. Who does Lencho have complete faith in? What sentences in the story tell you this?
Answer – Lencho has completely faith in God, who sees everything, even what is deep in one’s conscience.
The following sentences in the story tell us this :
~ “Don’t be so upset; even though this seems like a total loss. Remember, no one dies of hunger”.
~ “God”, he wrote, “If you don’t help me, my family will go hungry this year”.

Q2. Why does the Postmaster send money to Lencho? Why does he sign the letter to god?
AnswerThe postmaster sent money to Lencho to help him at the time of his distress. Hailstones had totally destroyed his corn. His family would go hungry that year. Lencho had written a letter to God to send him a hundred pesos. In order not to shake the man’s faith in God, the postmaster collected seventy pesos and sent them to Lencho and signed his letter ‘God’.

Q3. Did Lencho try to find out who had sent the money to him? Why/Why not?
AnswerNo, Lencho, did not try to find out who had sent the money to him because he has firm faith in God. He was sure that God would help him.

Q4. Who does Lencho think has taken the rest of the money? What is the irony in the situation?
AnswerLencho thinks the rest of the money has been taken by the employees of the post office. The irony in the situation is that it is another way round instead of taking away the money the employees of the post office had collected money to help him at the time of his distress. But the Lencho said that the post office employees were a “bunch of crooks”.

Q5. Are there people like Lencho in the real world? What kind of person would you say he is? You may select appropriate words from the box to answer the question.
AnswerYes there is no dearth of people like Lencho in the real world. We would say that he is simply a fellow. CBSE Class 10 English Important Questions

Q6. There are two kinds of conflicts in the story: between humans and nature, and between humans themselves. How are these conflicts illustrated?
Answer There are certainly two kinds of convicts in the story. One is between humans and nature. Humans pin their faith in nature. Lencho hopes that there would be rain and a good crop. But nature wills otherwise. Hailstones destroy Lencho’s crops and he says that he will all go hungry that year. The second conflict is between humans themselves. Lencho doubts the integrity of the post-office employees whereas the letter has raised some money to help him at the time of his distress. Moreover, at the point of time, the postmaster intends to shake. Lencho’s faith in God. But after reading his Letter, he raises some money to help him.



Thinking about the Language: NCERT Solutions for Class 10 English A Letter to God

Suddenly a strong wind began to blow and along with the very large hailstones began to fall.

“Hailstone” are small balls of the ice that usually falls like rain. A storm in which hailstones full is a ‘hailstorm”. You know that a storm is a bad weather with strong winds, rain, thunder, and lightning.

1. There are different names in different parts of the world for storms, depending on their nature. Can you match the names in the box with their descriptions below, and fill in the blanks? You may use a dictionary to help you. CBSE Class 10 English Important Questions

gale,whirlwind,cyclone,
hurricane,tornado,typhoon

1. A violent tropical storm in which strong winds move in a circle:

__ __ c __ __ __ __

2. An extremely strong wind: __ a __ __

3. A violent tropical storm with very strong winds: __ __ p __ __ __ __

4. A violent storm whose center is a cloud in the shape of a funnel: __ __ __ n __ __ __

5. A violent storm with very strong winds, especially in the western Atlantic ocean: __ __ r __ __ __ __ __ __

6. A very strong wind that moves very fast in a spinning movement and causes a lot of damage: __ __ __ __ l __ __ __ __

Ans: 1. Cyclone, 2. Gale, 3. Typhoon, 4. Tornado, 5. Hurricane, 6. Whirlwind


2. Notice how the word ‘Hope” is used in this sentence from the story.
(i) I hope it passes quickly.
(ii) There was a single hope, That is help from God.

Match the sentences in Column A with the meanings of ‘hope’ in Column B.

AB
1.Will you get the subjects you want to study in college?

I hope so.

a feeling that something good will probably happen
2.I hope you don’t mind my saying this, but I don’t like the way you are arguing.thinking that this would happen (It may or may not have happened).
3.This discovery will give new hope to HIV/AIDS sufferers.stopped believing that this good thing would happen
4.We were hoping against hope that the judges would not notice our mistakes.wanting something to happen (and thinking it quite possible)
5.I called early in the hope of speaking to her before she went to school.showing concern that what you say should not offend or disturb the other person: a way of being polite
6.Just when everybody had given up hope, the fishermen came back, seven days after the cyclone.wishing for something to happen, although this is very unlikely
Answer
AB
1.Will you get the subjects you want to study in college? I hope so.wanting something to happen (and thinking it quite possible)
2. I hope you don’t mind my saying this, but I don’t like the way you are arguing.showing concern that what you say should not offend or disturb the other person: a way of being polite
3.This discovery will give new hope to HIV/AIDS sufferers.a feeling that something good will probably happen
4.We were hoping against hope that the judges would not notice our mistakes.wishing for something to happen, although this is very unlikely
5.I called early in the hope of speaking to her before she went to school.thinking that this would happen (It may or may not have happened.)
6.Just when everybody had given up hope, the fisherman came back, seven days after the cyclone.stopped believing that this good thing would happen.

For More Questions And Answers, Please Use Our Search Option To Search Those Answers. Please Keep Visiting – www.Study24Hours.Com For More Study Materials. Thank You For Visiting This Site !!
A Letter To God Class 10 Important Questions A Letter To God Class 10 Important Questions


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *